Hlavní obsah

Národní divadlo Brno nastudovalo Albeeho vztahové drama pro dva páry

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Činohra Národního divadla Brno nasadí na repertoár jednu z nejslavnějších her věnovaných vztahům mezi muži a ženami. Mrazivé i humorné drama Kdo se bojí Virginie Woolfové? od Edwarda Albeeho nastudoval režisér Štěpán Pácl.

Článek

Na pozdní návštěvu do bytu, kde se vášnivě mluví i pije, kde se hrají kruté hry a bortí iluze, zavítají Tereza Groszmannová, Martin Sláma, Eliška Zbranková a Vojtěch Blahuta. Páteční premiéra je vyprodaná.

Dramatik Albee situoval hru z roku 1962 do malého univerzitního městečka, kam přijíždí mladý pár, který chce rychle navázat společenské kontakty. I proto dvojice přijme pozdě v noci pozvání do bytu k dceři zakladatele univerzity a historikovi, členům místní smetánky. Velmi brzy zjistí, že to nebyl dobrý nápad, ale odejít je těžší, než se může zdát.

Děj se soustředí na obě dvojice, jejich frustrace i tajemství. Zároveň ale hra vypovídá o společnosti, která vytváří nesmyslné konvence. Hlavní hrdinové se baví krutými hrami, staví kolem sebe neproniknutelné bariéry, zatímco trpí osamocením, nedokážou naplnit své ideály a prožívají životní zklamání.

„Ve světě Jiřího a Marty je možné cokoli. Je téměř nerozeznatelné, kdy se hraje skutečná hra a kdy se hra stává skutečností. Je téměř nemožné odhadnout, které slovo se stane bezelstnou nahrávkou na smeč a které s chladností skalpelu způsobí nezhojitelné zranění uvnitř duše. Jedinou jistotou je nejistota,“ uvedl režisér Pácl.

Hra získala v roce 1963 nominaci na Pulitzerovu cenu. Kvůli vulgaritám a sexuálním odkazům však vyvolala kontroverze, cenu v kategorii dramatu tehdy nakonec nezískal nikdo. Albeeho dílo však proměnilo nominace na Cenu Tony a získalo také uznání newyorských kritiků.

Kdo se bojí Virginie Woolfové? patří ke stálicím světových jevišť. Proslavil se také film s Elizabeth Taylorovou nebo Richardem Burtonem. Národní divadlo Brno však hru zatím uvedlo jen jednou, a to v roce 1965 v Redutě.

Reklama

Doporučované