Hlavní obsah

Naši budoucnost nevidíme v Maďarsku, říkají LGBT+ o homofobním zákoně

Foto: Profimedia.cz

Ukázka z dětské knížky, kterou budoucí maďarské děti už neuvidí.

Reklama

„Zdravý tělesný a duševní vývoj dětí,“ tak argumentuje maďarský parlament v čele s vládní stranou Fidesz, proč navrhl a schválil zákon, který zakazuje LGBT+ tematiku pro lidi mladší osmnácti let.

Článek

„Upřímně? Když jsem se dozvěděl o tomto zákonu, měl jsem okamžitě dva pocity, jeden takový obecnější a druhý velmi osobní. Tím obecným pocitem bylo uvědomění, jak neuvěřitelně křehká ve skutečnosti jsou lidská práva, a to i v Evropě jednadvacátého století,“ říká pro Seznam Zprávy třicetiletý Balázs z Budapešti.

Zákon, který si odhlasoval maďarský parlament z většiny složený z vládní strany Fidesz premiéra Viktora Orbána, zakazuje veškerou LGBT+ tematiku ve vzdělávacích materiálech nebo textech pro děti do osmnácti let. To stejné se týká i televizních seriálů nebo filmů a další produkce, která je určena dětem a dospívajícím.

Balázs se svým přítelem právě oslavil osmileté výročí a jsou v momentu, kdy ve vztahu plánují další kroky. „To je ta osobnější část odpovědi. Začal jsem velmi uvažovat nad svým setrváním v Maďarsku, a to přesto, že v mé hlavě jsem se v budoucnu vždycky viděl tady, začal jsem přemýšlet o jiných variantách, i když tu mám celou rodinu, všechny přátele a skvělou práci,“ uvažuje Balázs.

Až když jsem viděl seriál Modern Family (Taková moderní rodinka), pocítil jsem, že LGBT+ není synonymem pro perverzi.
Luis

Se svým přítelem plánují rodinu, nebo minimálně to, co jim maďarské zákony dovolí, tedy registrované partnerství, gay manželství nebo adopce stejnopohlavními páry je v zemi již zakázaná. „Oba dva pocházíme z velké rodiny, sníme o minimálně třech dětech,“ říká Balázs a dodává, že vláda aktuálním zákonem dosáhla nového dna.

Foto: Profimedia.cz

Průvod Pride Parade v Budapešti v roce 2019.

„Že jsem gay, jsem si uvědomil asi v pěti, v deseti jsem si byl úplně jistý, ‚vyoutoval‘ jsem se až ve třiadvaceti. Když jsem jako dítě viděl film, kde byly nějaké postavy LGBT+, dávalo mi to pocit, že nejsem sám a že i pro mě je nějaká budoucnost,“ zmiňuje vlastní zkušenosti s obsahem, který bude nyní dětem v Maďarsku zakázán.

S tím souhlasí i čtyřiatřicetiletý Luis, který vyrostl ve Venezuele, ale už pět let žije v Budapešti. „Vyoutoval“ se, tedy sdělil veřejně, že je homosexuálem, v šestnácti letech a pro Seznam Zprávy říká, že až když viděl seriál Modern Family (Taková moderní rodinka), pocítil, že být LGBT+ není synonymum pro perverzi.

„Frustrující je, že pro vládní stranu jsme my, LGBT+ komunita, jen komodita, ne lidé. Nemají problém nám ubližovat, dokud to slouží jejich politické agendě,“ vysvětluje Luis a dodává, že se okamžitě začal angažovat do demonstrací, které se v Maďarsku na protest proti zákonu konaly, a také do veřejných osvětových kampaní.

Téma voleb?

Zákon schválili maďarští poslanci v úterý, a to 157 hlasy. K vládnímu Fideszu se přidali i poslanci pravicové strany Jobbik. Opozice o zákonu zcela odmítla hlasovat. Tento konkrétní zákon je součástí novely zákona, který má postihovat pedofilii. Již na konci minulého roku maďarští poslanci schválili zákaz adopce dětí stejnopohlavních párů nebo že pohlaví dítěte je určeno při porodu a poté se nesmí měnit.

Zákaz se netýká pouze vzdělávacích materiálů nebo textů přímo pro děti, ale například i reklam nebo filmů, které jsou určeny publiku do osmnácti let. „Je mnoho obsahu, které děti určitého věku nemusejí pochopit a který může mít určující dopad na jejich vývoj nebo to, co dítě tohoto věku jednoduše nevstřebá a může zmást jeho morální hodnoty nebo obraz jeho samého ve světě,“ komentoval vládní mluvčí.

Plánoval jsem krásnou budoucnost v Maďarsku, ale pokud se nestane ve volbách nějaký zázrak, asi ji budu muset celou přehodnotit, nebudu přemýšlet, v jaké čtvrti Budapešti, ale spíš v jaké zemi budu bydlet.
Balázs

„V tento ostudný den místo opozice není v parlamentu, ale v ulicích,“ komentoval na svém facebookovém profilu budapešťský starosta Gergely Karáscony rozhodnutí opozičních stran bojkotovat hlasování. Karáscony se bude v opozičních primárkách ucházet o místo kandidáta na premiéra, chce tak vyzvat Viktora Orbána, který se u moci drží od roku 2010. Volby se v Maďarsku konají příští rok.

Stopneme vám dotace

Kriticky se k maďarskému zákonu vyjádřila i Evropská komise. „Věřím v Evropu, která přijímá diverzitu, ne v tu, která ji schovává před našimi dětmi,“ tweetovala šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová v kontextu maďarského zákona. Napsala, že by nikdo neměl být diskriminován na základě sexuální orientace.

Ještě tvrdší byla reakce eurokomisařky Heleny Dalliové. Ta Maďarsku pohrozila stopkou evropských dotací. „Dáváme jasně najevo, že když někdo nedodržuje hodnoty demokracie a rovnosti platné v Evropské unii, pak nemá nárok čerpat peníze z našeho projektu,“ uvedla.

„Já se cítím bezpečně, ale jsem velmi privilegovaný, bydlím v Budapešti a jsem sportovní typ, který klidně projde davem a lidé si mě nevšímají, všímám si ale situace v menších městech, když objíždíme zemi s kampaní, tam lidé z LGBT+ komunity zápasí daleko víc,“ říká Luis, který se začal angažovat i v politické straně Momentum, jež se ve volbách nedostala do parlamentu, ale uspěla ve volbách do Evropského parlamentu, kde má dva zástupce.

„Mám strach, že od vlády přijdou další homofobní kroky a že tato uměle vytvořená nenávist vůči LGBT+ bude pouze růst,“ odpovídá na dotaz o svých pocitech bezpečnosti v Maďarsku Balázs. „Plánoval jsem krásnou budoucnost v Maďarsku, ale pokud se nestane ve volbách nějaký zázrak, asi ji budu muset celou přehodnotit, nebudu přemýšlet, v jaké čtvrti Budapešti, ale spíš v jaké zemi budu bydlet,“ dodává.

Reklama

Doporučované