Hlavní obsah

Nebude to konec světa, ale brexit je jak střelit se do vlastní nohy, říká český burzovní guru

Rozhovor s Janem Sýkorou, spolumajitelem WOOD & Company.Video: Petra Benešová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle jakých parametrů nakupovat akcie, co čeká v příštím roce světovou ekonomiku a kde vidí investiční příležitosti na burze v Rybné ulici veterán českého kapitálového trhu Jan Sýkora, spolumajitel největší české makléřské společnosti WOOD & Company?

Článek

Přestože jsou trhy stále velice vysoko, Sýkora nevěří, že by nás v nejbližší době čekala finanční krize nebo recese. Zpomalení růstu světové ekonomiky je ale podle něj velmi reálné. „Zatím jsme stále neviděli velký propad na akciovém trhu, na trhu s dluhopisy ani se vzácnými kovy. Opravdový výprodej zažily letos snad jen kryptoměny,“ říká.

V rámci pražské burzy vidí Sýkora investiční příležitost například u akcií telekomunikační společnosti O2 Czech Republic, které navíc nabízejí atraktivní dividendu. V případě vyjasnění situace ohledně výstavby jaderných bloků se i vzhledem k vývoji cen elektrické energie může jako zajímavá investice jevit ČEZ. Investoři by měli sledovat i Monetu Money Bank, která má podle burzovního veterána dobře nakročeno.

Před burzovními grafy dává Jan Sýkora přednost řeči firemních hospodářských čísel. Podle nich se rozhoduje, zda a jak bude obchodovat akcie dané firmy. „Když jsme v 90. letech začínali, nakupovali jsme akcie s oceněním do desetinásobku čistého zisku, nad deseti jsme naopak prodávali. Dnes je ale těžké tak levné firmy najít. Lze říci, že by se spíše vyplatilo řadu akcií prodat,” popisuje Sýkora současné vysoko oceněné trhy.

Druhá část rozhovoru s Janem Sýkorou:

Druhá část rozhovoru s Janem Sýkorou.Video: Petra Benešová, Seznam Zprávy

Investorům doporučuje, aby se drželi dále od jednodenních spekulací a nespoléhali na sezonní tržní vzorce. „Na investice do akcií by se měl člověk dívat trochu jako Warren Buffett a investiční horizont mít nastavený na tři, pět nebo i deset let,“ doporučuje. Při investování je podle něj také důležité hlídat rozumnou míru dluhu, na který řada investorů nakupuje; příkladem jsou investiční nemovitosti financované hypotékami.

„Investor by měl v noci v klidu spát a investovat do věcí, které ho i s ohledem na určitou míru kolísavosti nebudou budit uprostřed noci,“ zdůrazňuje Sýkora. V posledních letech společně s partnery ve firmě investovali především do nemovitostních projektů, které nabízejí klientům. Je totiž podle něj správné investovat vlastní peníze do toho, co nabízí ostatním, ne pouze natahovat ruku po provizi.

Reklama

Související témata:

Doporučované