Hlavní obsah

Nechají čeští byrokraté zemřít těžce nemocnou ženu bez pomoci blízkých?

Češce ukrajinského původu zbývá několik let života. Stará se o ni pouze její matka, která ale nemá české občanství – to je pro úředníky problém.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Lékaři dávají paní Olze čtyři roky života. Zůstala sama, starat se o ni může jen její matka. Ukrajinka. Což je pro úředníky Ministerstva vnitra neřešitelný problém.

Článek

„Člověk si to nepřipouštěl, že skončí až tak špatně… na invalidním vozíku. A ještě hůř, připoutaný v posteli,“ říká dvaačtyřicetiletá Olga Sokolovská, když vzpomíná na první měsíce, kdy se u ní začala projevovat roztroušená skleróza.

Pochází z Ukrajiny, ale doma se už cítí být v Česku. Žije a pracuje tady přes dvacet let.

Její nemoc se postupem času zhoršila natolik, že dnes už může hýbat jen pravou rukou. Zbytek jejího těla připomíná hadrovou panenku. Je tak naprosto odkázaná na pomoc druhých.

Před časem se Olga navíc od lékařů dozvěděla, že jí zbývá posledních pár let života. Při troše štěstí maximálně čtyři. Toto nelehké období s ní prozatím sdílí její matka a stará se o ni. Je dnes totiž jediná, koho Olga má. Její manžel ji nechal kvůli nemoci na holičkách. Ovšem má to jeden háček – zatímco Olga má české občanství, její matka je Ukrajinka. Proč je to pro úředníky Ministerstva vnitra neřešitelný problém? Bude muset matka opustit svou dceru v nejhorším a odjet ze země? Zemře Olga opuštěná někde v ústavu?

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Záhady Josefa Klímy (3. díl): Nechají čeští byrokraté zemřít jednu těžce nemocnou ženu bez pomoci blízkých? Zabili ho, nebo spáchal sebevraždu? Smrt devatenáctiletého mladíka zůstává dál záhadou. A glosa Jiřího Přibáně.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované