Hlavní obsah

Nechal se vlákat do pasti a podepsal prázdnou směnku. Teď hrozí, že skončí pod mostem

Záhady Josefa Klímy: Donutili ho podepsat prázdnou směnku. Následně po něm vymáhali jeden a půl milionu korun.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V prosinci loňského roku provedla kriminálka z Hradce Králové zátah na tři muže – mělo jít o organizovanou skupinu, která spáchala podvod vůči jistému Zdeňku Vítkovi. Podle přesvědčení kriminalistů tito muži padělali směnku, aby následně z pana Vítka mohli vymáhat jeden a půl milionu korun.

Článek

„Oni si v té době asi byli maximálně jistí tím, že to musí klapnout, že ta míra toho rizika je pro ně zřejmě malá a že jsem pro ně asi snadné sousto. Já jsem jim samozřejmě věřil, byl jsem v té době hloupej, blbej, pitomej v tom, že jsem si myslel, že na mě žádnou boudu neudělají,“ říká Zdeněk Vítek, podnikatel v oblasti zabezpečovacích a kamerových systémů.

Podle policie se pan Vítek nechal vlákat do pasti, kterou na něj trojice mužů políčila. Neprozřetelně jednomu z nich pod nátlakem podepsal prázdnou směnku na starší dluh ve výši 30 000 korun. I když následně dluh vyrovnal, směnku už mu nevrátili, dopsali si tam sumu ve výši 1,5 milionu korun a tu pak po Vítkovi začali soudně vymáhat.

„Byl to pro mě hroznej šok, v první chvíli jsem vůbec nechápal, co se děje. Pak mi to pomalu začalo docházet a musím říct, že moje psychické stavy v té době byly hodně zajímavé…“ vzpomíná Vítek.

Muž, který vyrukoval se směnkou na 1,5 milionu, jistý Filip Svoboda, není pro policii neznámou figurou. Před pár lety byl vyšetřován pro podobnou věc a následně byl i odsouzen za podvod.

Co na svoji obhajobu tvrdí trojice mužů, kteří jsou v tuto chvíli obviněni z padělání platebního prostředku a podvodu? Proč se vůbec podnikatel Vítek dostal do této situace a co mu aktuálně hrozí? Více v reportáži pořadu Záhady Josefa Klímy.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Upozornění redakce: Článek obsahuje nové video. V jeho původní verzi jsme v souvislosti s vyšetřováním ukázali logo společnosti Propagační podnik HK, která ale nemá s případem nic společného. Firmě Propagační podnik HK se omlouváme.

Reklama

Související témata:

Doporučované