Hlavní obsah

Nechci být spojován s komunistickým estébáckým premiérem, říká politik. Kvůli koalici s ANO odchází z ODS

Andrej Babiš vadí některým občanským demokratům v Hradci Králové natolik, že zvažují odchod ze strany.Video: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Úterní nečekané oznámení nové koalice na radnici v Hradci Králové má několik hodin poté nepříjemnou dohru. Vstup ODS do koalice s hnutím ANO a Změnou pro Hradec kritizuje část občanské demokracie. Někteří členové zvažují své setrvání ve straně, bývalý dlouholetý krajský zastupitel za ODS Miloslav Plass už odchod ze strany oznámil.

Článek

Rozhodnutí ODS vytvořit partnerství s ANO kritizují otevřeně nejen voliči, ale i někteří členové strany. Nejhlasitější byl Miloslav Plass, který hájil barvy ODS v krajském zastupitelstvu v letech 2000 až 2016 a kandidátku občanských demokratů vedl do krajských voleb v roce 2012 poté, co ODS v regionu upadla v nemilost.

Nyní po dvaceti letech stranu opustil, několik hodin po oznámení výsledků jednání. „Rozhodnutí pro mě bylo obrovským zklamáním s ohledem na to, kvůli čemu jsem do ODS vstupoval, je pro mě naprosto nepřijatelné. Spojení značky ODS s prominentem bývalého režimu, s komunistickým estébáckým premiérem, je pro mě natolik závažné a nepřijatelné rozhodnutí, že jsem kvůli němu ukončil členství v ODS,“ uvedl Plass, který ve středu ráno poslal svoje rozhodnutí vedení oblasti a místního sdružení, a požádal, aby ho strana nahradila někým jiným i v kontrolním výboru krajského zastupitelstva. „Moje rozhodnutí je definitivní,“ dodal.

Radost ze spojení ODS s ANO nemá ani lékař Jan Michálek, který v hradeckém zastupitelstvu seděl od roku 2002 až do letoška, kdy už nekandidoval. „Jsem rád, že tam nejsem, tušil jsem to, byl bych při jejich vyjednáváních kontraproduktivní,“ rozesmál se Michálek a dodal, že v první chvíli o vystoupení ze strany zauvažoval. „V noci mě to napadlo, budu potřebovat delší čas to vstřebat a uvidíme,“ uvedl bývalý zastupitel, který je zároveň předsedou představenstva hradeckého fotbalového klubu. „Budu sledovat hlavně vývoj kolem nového stadionu a fotbalu, tomu se dlouhou dobu věnuji. A bude pro mě důležité i rozdělení výkonných funkcí na městě,“ dodal ke svému váhání nad setrváním v ODS.

Rozhořčení nad spojením s Babišovou partají zní i ze strany Změny pro Hradec a Zelených, jejichž sdružení bylo v Hradci Králové v uplynulých osmi letech v opozici. Proti spolupráci s hnutím ANO byl například architekt František Křelina, který byl pětkou kandidátky Změny. „Své jsem řekl panu Zárubovi (Adam Záruba, lídr Změny – pozn. redakce) a do médií se s tím svěřovat nechci,“ uvedl Křelina. Mediálně ostýchavá byla i další část protibabišovské frakce ve Změně.

Že se spolupráce s hnutím nemusí líbit každému, toho si je vědomý i Adam Záruba, který kandidátku vedl a v novém vedení města bude zastávat pozici náměstka primátora. „Lidé, kteří nás podporují nebo za nás kandidovali, jsou rozděleni do tří skupin. Jedni nechtějí, abychom šli s ANO, další abychom šli s HDK, další nechtějí, abychom šli do opozice. Je jasné, že se nedá zavděčit úplně všem. Ti, kteří variantu s ANO nechtějí, jsou asi nejhlasitější a je pravděpodobné, že se s námi rozloučí. Nebo se to časem urovná, když uvidí, že to není koalice, kde bychom dělali hnutí ANO jen stafáž,“ uvedl Záruba.

Vytvoření koalice přišlo v Hradci Králové dost nečekaně. Občanští demokraté od počátku jednali na dvou frontách. Tou první byla nově vytvořená koalice s ANO a Změnou, na druhé frontě jednali s Hradeckým demokratickým klubem, který skončil na druhém místě a snažil se dát dohromady funkční koalici bez hnutí ANO. Společně s HDK a ODS v koalici měli být i Piráti a lidovecká Koalice pro Hradec Králové. Strany figurující v této variantě se naposled sešly v pondělí a rozešly se s příslibem dalšího setkání ke konci týdne. Po úterním jednání s ANO a Změnou však ODS oznámila, že vytvořili předkoaliční dohodu s těmito partnery.

„Podepsali jsme předkoaliční smlouvu na základě základních programových průniků, které budou naše expertní skupiny dále rozpracovávat. Jsme ale ochotni dále jednat i s dalšími demokratickými subjekty,“ uvedl krajský Radní Václav Řehoř (ODS), který byl hlavním vyjednavačem za občanské demokraty. Byť hnutí ANO získalo téměř čtvrtinu všech hlasů, a tedy i 11 křesel v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu, primátora nabídlo občanským demokratům, kteří skončili třetí s pouhými pěti zastupiteli. Podle informací Seznamu bylo právě křeslo primátora tím rozhodujícím krokem, kterým si ANO získalo občanské demokraty na svoji stranu.

Primátorem se však nestane lídr ODS Michal Martinec, který se těsně po volbách stáhl do ústraní, nekomunikoval s novináři a neobjevil se ani na posledním vyjednávání. ODS na primátora nominovala emeritního děkana hradecké Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy Alexandra Hrabálka, který na kandidátce ODS figuroval jako nestraník. V minulosti Hrabálek kandidoval za Volbu pro město, před čtyřmi roky ji dokonce vedl do voleb jako lídr, tehdy se však VPM po řadě skandálů, které se za ní táhly v uplynulých obdobích, do zastupitelstva vůbec nedostala. Ke svému předchozímu angažmá se Hrabálek v úterý nechtěl vůbec vracet.

Nová koalice má momentálně 19 z 37 mandátů, což je těsná většina. Rádi by proto přibrali ještě čtvrtého partnera, kterým by mohla být lidovecká Koalice pro Hradec. Její lídryně Anna Maclová, dosluhující náměstkyně primátora, to však nevidí reálně. „My fungujeme jako tým a já do toho nechci vnášet nějaké své ambice. Ve čtvrtek se s kolegy sejdeme a pohovoříme si o tom, ale spíš se připravuji na cestu do opozice,“ řekla Maclová. Pokud by Koalice pro Hradec do partnerství s hnutím ANO, ODS a Změnou vstoupila, někteří členové už oznámili, že by v seskupení skončili stejně jako Miloslav Plass v ODS.

Reklama

Doporučované