Hlavní obsah

Nejfrekventovanější schody v Česku jsou rozbité. Na opravu čekají od jara

Foto: Seznam Zprávy

Rozbité schody před petřínskou lanovkou jsou od letošního dubna ohrazeny páskou.

Reklama

Opravit jeden schod může být problém na nejméně půl roku. Alespoň v případě schodiště před vstupem do stanice lanové dráhy na Petříně.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Lanová dráha Petřín byla loni nejnavštěvovanějším turistickým cílem v Česku. Svezlo se s ní přes milion lidí, v době před covidem to býval dokonce dvojnásobek. A prakticky každý, kdo se svezl, prošel po schodech vedoucích k dolní stanici.

I proto se jeden ze čtenářů Seznam Zpráv pozastavil nad tím, proč tak dlouho trvá jejich oprava. Letos musí turisté místo obcházet.

Už od jara jsou schody obehnané červeno-bílou páskou. Návštěvníci musí jít oklikou po bezbariérové cestě. Důvodem je to, že kus jednoho z prostředních schodů je vylomený. Na opravu, která nemůže trvat déle než den, se ale zatím čeká.

Když Seznam Zprávy zjišťovaly, kdo to má na starosti, oslovily nejprve zaměstnance dopravního podniku, kteří lanovku na místě obsluhují. Ti ale odpovídat odmítli a to i z toho důvodu, že schody už podle nich pod správu dopravního podniku nespadají.

K jejich vlastnictví se na dotaz redakce přihlásila Městská část Praha 1. Ta také připustila, že o rozbitém schodišti ví. Kdy se opraví, ale zaměstnanci odpovědět nedokázali.

„Poškození schodů vzniklo od fronty lidí čekajících na lanovku. Tím se ty schody ošoupaly,“ uvedl Martin Šebesta z tiskového oddělení MČ Praha 1.

Na otázku, proč schody od jara na opravu stále čekají, Šebesta dodal, že se oprava zařizuje. „Teď se čeká na nějaké nacenění a odhad toho, kdy práce začnou a skončí,“ popsal aktuální situaci.

A dodal, že přesně neví, odkdy jsou schody rozbité. „Pásku na schody dal prvotně dopravní podnik, takže nevíme, odkdy přesně tam je. Dali ji tam, když už to začínalo být rizikové,“ dodal Šebesta z tiskového oddělení MČ Praha 1.

To potvrzuje i mluvčí Dopravního podniku Praha (DPP) Aneta Řehková, která ale upřesnila, že podle jejích informací je páska na schodech od dubna, a to kvůli „stále se zhoršujícímu technickému stavu“. Informaci, kdy dojde k opravě, ale neměla ani ona.

Na opravě zřejmě nejfrekventovanějšího schodiště v republice se tedy podle Prahy 1 pracuje, zatím návštěvníkům nezbývá než místo obcházet.

Lanovku čeká výměna

Na rekonstrukci ale v nejbližší době čeká i lanová dráha. Už brzy totiž doslouží. Stávající infrastruktura pochází z první poloviny 80. let a podle diagnostické studie, na které se podíleli také odborníci z ČVUT, je její životnost maximálně 4 až 5 let.

„Oprava potrvá cca 6–8 měsíců, což by měla být doba, po kterou lanovka nebude jezdit. Předpokládáme, že stavět by se mohlo v roce 2023,“ uvedl zkraje letošního roku Jan Šurovský, člen představenstva DPP a technický ředitel.

Reklama

Doporučované