Hlavní obsah

Nejméně pět mrtvých. Střelba provázela další vlnu protivládních demonstrací

Ve městě Kassala došlo podle záběrů ke střelbě.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Nejnovější velké demonstrace se konají na pozadí sporu vládnoucí vojenské rady a vůdců protestu. Jednání obou stran jsou na mrtvém bodě od 3. června, kdy armáda násilně rozehnala pokojný protest.

Článek

Desetitisíce Súdánců v ulicích metropole Chartúmu a dalších městech v této africké zemi demonstrovaly za přechod k civilní vládě. Bezpečnostní složky davy podle agentury AFP rozháněly slzným plynem, podle agentury Reters mělo ve městě Kassala dojít i ke střelbě. Agentura Reuters s odvoláním na představitele vládnoucí vojenské rady uvedla, že nejméně pět civilistů a tři příslušníky vojenských sil zasáhli neznámí ostřelovači. Podle zpravodajského webu BBC byl jeden demonstrant zabit. Súdánci za přechod k civilní vládě demonstrují téměř tři měsíce poté, co armáda sesadila dlouholetého autokratického vůdce Umara Bašíra.

Podle organizátorů protestů bylo při potlačení demonstrací od té doby zabito 128 lidí, úřady naopak uvádějí, že o život přišlo 61 osob, včetně tří příslušníků bezpečnostních složek.

Demonstranti vyšli do ulic na několika místech v Chartúmu a také ve městě Omdurman a následně pochodovali k domovům obětí protestů. Agentura Reuters s odvoláním na svědka uvedla, že několik tisíc nespokojenců pochodovalo k ministerstvu obrany a bezpečnostní složky následně střílely do vzduchu.

Velitel Jednotek rychlé podpory generál Mohamed Hamdan Dagalo, který je zástupcem šéfa přechodné vojenské rady, uvedl, že snipeři zasáhli pět nebo šest civilistů a tři příslušníky Jednotek rychlé podpory. Neupřesnil, zda někdo přišel o život ani kdo střílel. BBC píše o jednom mrtvém demonstrantovi. Podle agentury AFP bezpečnostní složky u prezidentského paláce v Chartúmu a ve třech dalších čtvrtích metropole protestující rozháněly slzným plynem.

Protesty začaly loni v prosinci a vyvolala je ekonomická krize. Demonstranti ale zůstali v ulicích i po Bašírově sesazení z obav, že se armáda bude snažit držet u moci a zachová režimní struktury. Vojenská rada uvedla, že není proti protestům, zároveň ale vůdce demonstrantů varovala, že je bude vinit z případného násilí a vandalismu. Africká unie a Etiopie mezitím zintenzivnily snahy zprostředkovat jednání vedoucí k vyřešení současné krize vytvořením přechodné vlády.

Reklama

Doporučované