Hlavní obsah

Nejnovější trendy v mobilech: Obří ohebné displeje, 5G i 5 fotoaparátů nebo ovládání mávnutím ruky

Novinky ukázané na MWC 2019 v Barceloně.Video: Aleš Černý, Jan Marek, Reuters, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Jednoznačným trendem na Mobile World Congress v Barceloně jsou 5G sítě. Ty jsou – i přes zjevnou nevýhodu, že zatím v komerčním provozu v podstatě neexistují – nějak zastoupeny snad na každém stánku.

Článek

Nástup sítí páté generace se promítá i do samotných představovaných mobilů. Připojit se na ně umí jak Huawei Mate X s velkým skládacím displejem, tak konvenčnější vlajková loď Samsungu Galaxy S10 5G. Novinkám obou největších výrobců jsme se podrobněji věnovali zde a zde, prohlédnout si je můžete i v úvodním videu tohoto článku.

5G sítě jsou další generací bezdrátového mobilního signálu. Mají výrazně vyšší rychlost než současné LTE (řádově ve stovkách megabitů za sekundu) a mnohem kratší odezvu neboli latenci. To potom umožňuje stahovat gigabajtové soubory doslova za tři nebo čtyři vteřiny a v reálném čase přenášet virtuální nebo rozšířenou realitu. Další velké využití je potom v průmyslu a tzv. internetu věcí.

Opět je ale nutné připomenout, že fatální nevýhodou je zatím pro tuzemského nebo evropského uživatele jejich nedostupnost. V horizontu roku či dvou se nedá počítat s tím, že by v Česku v nějaké větší míře 5G sítě fungovaly, tudíž jsou telefony na ně optimalizované pro tuzemského uživatele zbytečné.

Ale zatímco Galaxy S10 5G i Mate X stojí v přepočtu několik desítek tisíc korun, čínský výrobce Xiaomi ukazuje, že to tak nemusí být. Na 5G upravil svůj starší model Mi Mix 3 a ten nabízí za o poznání přijatelnějších 15 až 16 tisíc korun.

Ne všechny značky na sebe ale upozorňují přes 5G. I když i Nokia sází na číslovku pět. Chlubí se totiž modelem 9 PureView, který má „na zádech“ hned pět objektivů s rozlišením 12 megapixelů. Ty dovedou dohromady skutečně velké věci, ať už se bavíme o hloubce fotografie, zoomu nebo třeba možnostech úpravy přímo v telefonu. Stát má v přepočtu okolo 16,5 tisíce korun.

Korejský výrobce LG na sebe také zkouší upozornit jiným způsobem. Modely G8 ThinQ a V50 totiž přicházejí s několika neobvyklými prvky ovládání. Jde zejména o bezdotyková gesta, kterými lze listovat v aplikacích a spouštět je. To se dělá doslova mávnutím ruky pár centimetrů nad displejem. Pomocí kroucení neviditelného kolečka ve vzduchu se potom mění hlasitost.

Všechny popsané telefony jsou k vidění ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované