Hlavní obsah

„Nejšílenější požadavek měli Scorpions," říká Čech, který vyrábí kytary pro světové hvězdy

„Skutečné hudebníky nezajímá cena kytary, ale zvuk," říká Petr Furch, šéf Furch Guitars.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kytary si u nich kupuje Suzanne Vega, Per Gessle nebo třeba David Koller. Nejšílenější přání ale měla německá hardrocková kapela Scorpions. Objednali si kytaru přímo na míru. Se dvěma krky.

Článek

Malá rodinná firma z jižní Moravy. Právě sem si ale pro kytary jezdí i světové hvězdy.

„Většinou to začíná tím, že muzikanti hledají nějaký nástroj, který bude mít jiný zvuk, než se běžně nabízí,“ říká Petr Furch, ředitel společnosti Furch Guitars.

To byl i příběh Suzanne Vega. Její dvorní kytarista a producent se v době, kdy hledal vhodný nástroj pro zpěvačku, potkal s hudebníky z kapely Čechomor. Ti mu ukázali kytary značky Furch a bylo rozhodnuto.

„Dostali jsme se do kontaktu s ním a přes něj i se Suzanne Vega,“ dodává Furch.

Kytary z Velkých Němčic stojí od 16 tisíc do 65 tisíc korun. Rozdíl je v materiálu, roli hrají i konstrukční prvky nástroje a povrchová úprava. Hudebníci prý ale cenu většinou neřeší, jde jim čistě o zvuk. Navíc ty největší hvězdy se o cenu ani zajímat nemusí.

„Pokud je to hráč světové třídy, je tam nějaká domluva. Může to být třeba kytara zdarma,“ dodává Furch. Pro firmu je to totiž ta nejlepší reklama. Fanoušci hvězd si totiž nezřídka objednávají přesně tu kytaru, na kterou hraje jejich idol.

Dtuhá část rozhovoru s Petrem Furchem.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované