Hlavní obsah

Největší americké i čínské firmy na pražské burze. Čím mají jejich indexy zaujmout?

Jaké zajímavé tituly přibydou na pražskou burzu? Rozhovor s Josefem Kohoutem.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Burzovně obchodovatelné fondy odvozené od indexů amerických, čínských a německých akcií se začnou obchodovat i na pražské burze.

Článek

Když 22. května na pražskou burzu vstoupí 31 nových zahraničních titulů, budou mezi akciemi velkých evropských společností i tři tzv. burzovně obchodované fondy (Exchange Traded Funds - ETF). To jsou investiční instrumenty oblíbené hlavně mezi drobnějšími investory.

Jsou postavené na tom, že podobně jako podílové fondy reprezentují celý trh či speciálně vybrané portfolium firem, tudíž mají už „ve své DNA” jistou míru diverzifikace a jsou tak odolnější vůči výkyvům.

Konkrétně na pražskou burzu zamíří tři indexová „étéefka”. Odvozená jsou od amerického indexu sdružujícího 500 velkých firem (S&P500), třiceti největších německých blue chipů (DAX) nebo z velkých a středních čínských firem listovaných na burzách mimo kontinentální Čínu (MSCI China).

Jaké konkrétní tituly Wood&Company do Prahy přivádí a v čem podle hlavního tradera Josefa Kohouta tkví atraktivita ETF, se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované