Hlavní obsah

„Můj milion nebyl vstupenkou do funkce,“ říká největší sponzor ANO

Čtyřiačtyřicetiletý Richard Mrázek nyní kandiduje jako trojka na brněnské kandidátce hnutí ANO.

Reklama

Náměstka primátora Richarda Mrázka označuje politická konkurence, ale i bývalí členové hnutí ANO za zákulisního hráče číslo jedna. Za žraloka, bez kterého se v Brně neodehraje žádný důležitý byznys. Jedna z nejvlivnějších postav brněnské politiky poskytla rozhovor Televizi Seznam.

Článek

Richard Mrázek, toho času náměstek primátora Brna, říká, že dokáže odlišit práci náměstka – zodpovědného za majetek města a investice – od svého podnikání. A tím je pronajímání nemovitostí prostřednictvím firmy Piemont, z níž mu ročně plyne odměna 580 tisíc korun.

„Zatím si nejsem vědom, že bych se dostával do nějakého střetu zájmů,“ říká v rozhovoru Mrázek.

Byl to on, kdo jako náměstek brněnského primátora a jeden ze dvou největších sponzorů ANO (stejně jako primátor Brna Petr Vokřál, daroval i Mrázek v roce 2014 hnutí milion korun) dojednal s dalším sponzorem ANO Jaromírem Černým směnu pěti městských pozemků za lokalitu v Bohunicích. Směně se obšírně věnovali reportéři Slonková a Kubík v pořadu „Plníme sny sponzorů“ z minisérie Kampaň na šalině.

Na pořad se můžete podívat zde ve videu:

Reportéři Sabina Slonková a Jiří Kubík se v pořadu zabývají překvapivými souvislostmi financování volební kampaně ANO z roku 2014.Video: Jiří Kubík, Sabina Slonková, Seznam Zprávy

Pane náměstku, vy a dnešní primátor Petr Vokřál jste byli před čtyřmi roky největšími sponzory hnutí ANO. Oba jste přispěli na kampaň před komunálními volbami jedním milionem korun. Byla to pro vás tehdy jedna z podmínek toho, abyste se umístili vysoko na kandidátce?

Stoprocentně ne.

Nekoupil jste si tímto místo?

Ne, nekoupil. Vy si koupíte za nějaké peníze nějaké místo někde?

„Pan primátor si mě vybral...“

Já nejsem v hnutí ANO, nevím, jak to funguje, ale u vás to tak bylo. Oba jste se umístili vysoko a následně jste se stali nejvýše postavenými lidmi na brněnském magistrátu.

Ale tohle už je nějaká politická dohoda, kterou v průběhu sestavování koalice absolvujete. A pan primátor si mě vybral pro funkci náměstka, který má na starosti investice. My jsme se takto v hnutí a na vlastním předsednictvu, které pak schvalovalo jednotlivé členy rady, shodli. Vy mi vkládáte do úst něco, co tak nebylo. Proti tomu já se musím ohradit.

Já se vás jen ptám, jestli byl váš sponzorský dar vstupenkou do vysoké pozice. A vy říkáte, že nebyl. Moje otázka: kolik přispějete na letošní kampaň?

Jestli si dobře vzpomínám, tak je to částka, která přesahuje 200 tisíc korun: jestli je to 210 nebo 220 tisíc korun?

Prostě méně, než to bylo před čtyřmi lety.

Je to méně.

Na brněnskou volební kampaň si hnutí ANO vyčlenilo 5 milionů korun, ze všech stran nejvíc. Richard Mrázek na ni tentokrát přispěje pětinu toho, co v roce 2014.

Vy jako náměstek brněnského primátora jste vykázal ve vedlejších příjmech za loňský rok 580 tisíc korun, které vám plynou z pozice jednatele ve vaší firmě Piemont. Je to tak?

Já tu částku z hlavy neznám. Myslím, že jsou to nějaké statisíce. Jestli je to tato suma? Je to možné.

„Jsem odpovědný za firmu, proto mám odměnu“

Co v té firmě Piemont vlastně děláte? Čím se tam zabýváte, za co je ta odměna?

Je to odměna za funkci jednatele. Je to přirozená věc, když jste právně zodpovědný za tu firmu.

A jakou činnost konkrétně vykonáváte? Tedy kromě toho, že jste jednatel. Co tam přesně děláte?

Ta firma pronajímá nemovitý majetek.

Pronajímáte tedy majetek v nějaké hodnotě a z toho máte ten příjem přes půl milionu ročně?

Mám z toho nějaký příjem a mohu si z toho potom vyplatit nějakou odměnu.

Dostáváte se při tomto svém podnikání do střetu zájmu s tím, co vykonáváte jako náměstek primátora zodpovědný za majetek a investice?

Zatím si nejsem vědom, že bych se dostával do střetu zájmu.

Dohoda se sponzorem o směně pozemků

Proč jste se rozhodli směnit lukrativní pozemky města s firmou CD XXI Jaromíra Černého, které leží u univerzitního kampusu v Brně Bohunicích?

Protože jsme chtěli získat pozemky pro stavbu atletické haly. Pro město je docela obtížné stavět sportovní infrastrukturu v nějakém větším měřítku, proto jsme přistoupili k té směně se společností CD XXI. Možná bych nesouhlasil s tím, že jsme směňovali lukrativní pozemky, ale samozřejmě z pohledu budoucnosti se některé ty lokality mohou lukrativními stát.

Brněnský lídr ANO a primátor Petr Vokřál říká, že s Richardem Mrázek počítá jako s náměstkem pro majetek a investice i po volbách.

Kdo byl iniciátorem této směny? Kdo přišel s tím, že by město mohlo pozemky v Bohunicích využít a že protihodnotou nabídnete jiné městské pozemky a nemovitost v centru Brna?

Zájem mělo město, protože ta lokalita v Bohunicích je dlouhodobě v územním plánu určena pro sport. Historicky tam vznikal brněnský kampus, univerzitní městečko včetně související infrastruktury, kterou budovalo město. Čili město mělo zájem.

Město Brno původně počítalo s tím, že na pozemku v Bohunicích vyroste nová hokejová hala. Následně, ještě za primátora Onderky z ČSSD, svůj plán opustilo. A pozemek zůstal firmě CD XXI Jaromíra Černého ležet ladem.

Na to by bylo dobré se zeptat bývalého primátora Onderky, proč se ten plán nenaplnil. Na to já odpověď nemám. Nicméně my jsme byli rádi, že jsme do jednání mohli vstoupit a dohodnout se na nějakém kompromisu, protože ten kompromis nebyl úplně jednoduchý. Pan Černý měl i jiné představy o tom, co by mělo vstupovat do té směny a my jsme mu řekli, že něco pro město akceptovatelné je a něco už není.

„Když vám dá někdo dar, tak jste mu zavázán?“

Vy jste se cítili být vůči panu Černému zavázáni?

Ne, ne. On chtěl i jiné nemovitosti, které ve městě mohl nabýt touto směnou, a v tomto směru jsme hledali kompromis.

Vy jste s panem Černým jednal osobně?

Ano.

O čem konkrétně?

O tom, jaké nemovitosti by měly vstupovat do té budoucí směny.

Jakou roli v tom všem hrálo to, že pan Černý a jeho manželka jsou sponzoři hnutí z roku 2014?

Žádnou, žádnou.

Dohoda sponzorů. Richard Mrázek coby náměstek brněnského primátora domluvil s Jaromírem Černým coby majitelem firmy CD XXI směnu pozemků.

Vy jste se mu necítili zavázáni za to, že vám pomohl ve volbách?

Ne. Já se zeptám jinak: když vám dá dar někdo z blízkách, cítíte se mu za to zavázán?

Pan Černý je vám blízký?

Pan Černý nám blízký není, pan Černý je jako osoba, která sponzoruje naše hnutí, čili nemyslím si, že bychom v tomto směru byli jakkoliv panu Černému zavázáni.

Minimálně jste mu prosazením té směny pomohli zužitkovat jeho pozemky, které měl v Bohunicích a bez této dohody by mu zůstaly ležet ladem.

Myslím si, že tohle asi pravda není, ale já teď nechci mluvit za pana Čermého, protože on s tím měl své plány.

Věděl jste, že je sponzorem ANO?

Ano. To jsem věděl.

Zeptám se znovu: prosazení směny pozemků s panem Černým, jedním z největších sponzorů hnutí ANO, opravdu nepovažujete za splátku závazku?

Ne, absolutně ne.

Na první část minisérie Kampaň na šalině s podtitulem „Kdo chce vládnout Brnu“ se můžete podívat zde:

Video: Kubík/Slonková, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované