Hlavní obsah

Nejzajímavější momenty hokejového šampionátu: Nejnudnější zápas, odvolaný trenér a smolař Sekera

Pět nejzajímavějších momentů letošního hokejového šampionátu v Dánsku.Video: Karolína Bulisová

 

Reklama

Hokejový svět už zná letošního šampiona, titul získali stejně jako vloni hráči Švédska. Při ohlédnutí za šampionátem vyniká několik momentů. Například odvolání trenéra nebo smůla slovenského kapitána.

Článek

Na závěrečném ceremoniálu byl nejužitečnějším hráčem turnaje zvolen americký kapitán Patrick Kane. Hvězda Chicaga Blackhawks utnula medailové naděje i českému výběru.

Kdyby se volil největší smolař turnaje, tak vítěz by byl jasný. Slovenský kapitán Andrej Sekera měl v Dánsku doopravdy smůlu, hned třikrát si na turnaji vstřelil vlastní gól. Nejvíc musí obránce Edmontonu Oilers mrzet gól v zápase proti Švédsku. Slováci hráli s favoritem zápasu překvapivě vyrovnaně, utkání šlo za stavu 3:3 do prodloužení. A rozhodující gól Švédska šel právě za Sekerou a jeho chybou.

Hlasovat by se mohlo také o nejnudnějším zápase celého turnaje. A tady by Češi šanci na úspěch měli. Zápas proti Francii se celý odehrál prakticky jen na jednu branku, národní tým vyhrál jasně 6:0. A na gólmana Davida Ritticha šlo v šedesáti minutách pouhých deset střel. Gólman Calgary tak vychytal první nulu v národním týmu. Spokojený však nebyl. Jeho hláška, že při zápase přemýšlel o steaku, který si dá k večeři, pobavila nejednoho fanouška.

Ještě nikdy se v historii hokejového mistrovství nestalo, aby tým odvolal trenéra v jeho průběhu. Letos se k tomuto kroku rozhodli Bělorusové. První tři zápasy pro ně skončily prohrou a běloruský svaz odvolal trenéra Davea Lewise. Jenže ani změna hlavního kouče impuls nepřinesla, Bělorusové dali pouze osm branek a všechna utkání prohráli. S elitní skupinou hokejového mistrovství se po čtrnácti letech loučí a příští rok se musí pokusit o návrat.

Sázkaři před turnajem na vítěze tipovali Švédsko, Kanadu a USA a souhlasili s nimi i hokejoví experti. Letošní šampionát ale přinesl překvapení - Švýcarsko. Švýcaři sice do vyřazovacích bojů postoupili až ze čtvrtého místa ve skupině, jenže ve čtvrtfinále si poradili se silným Finskem a v semifinále vyřadili Kanadu s hvězdným Connorem McDavidem. Ve finále mnozí čekali jednoznačný zápas se prospěch Švédska, jenže Švýcaři se nedali a bojovali. Zápas ztratili až na samostatné nájezdy.

Reklama

Doporučované