Hlavní obsah

Několik poslanců nevydrželo Zemanův projev. Znevážil úřad prezidenta, řekl Schwarzenberg

Miroslava Němcová o inauguraci Miloše Zemana.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Skandál při slavnostní inauguraci přímo zvoleného prezidenta Miloše Zemana.

Článek

Projev inaugurovaného prezidenta Miloše Zemana nevydrželo ve Vladislavském sále Pražského hradu několik zákonodárců.

Když prezident hodnotil léta svého minulého mandátu, opřel se nejprve do bývalého majitele společnosti OKD Zdeňka Bakaly, o němž řekl, že je jedinou skvrnou v boji proti ekonomické kriminalitě.

Poté urazil novináře pracující v mediálním domě Economia, který Bakalovi patří, a nakonec útok na média zakončil výpadem proti veřejnoprávní České televizi, jež se později proti tomu ohradila.

V tu chvíli se ze své židle zvedla poslankyně Sněmovny za ODS Miroslava Němcová a na protest proti Zemanově řeči sál ještě v průběhu slavnostního obřadu opustila. Přidalo se k ní několik dalších zákonodárců - mezi nimi Miroslav Kalousek, europoslanec Jiří Pospíšil, Marian Jurečka či Markéta Pekarová Adamová.

„Já jsem opustila Vladislavský sál proto, že prezident přísahal, že bude spojovat národ. Složil přísahu na ústavu. A ve svém projevu okamžitě tuto přísahu začal porušovat,“ uvedla pak Miroslava Němcová, kterou na odchodu z areálu Hradu zastavil reportér Seznamu.

„Útočil na některé - podle něj - hospodářské mafie a vyvinil jiné. Jako například trestně stíhaného premiéra. Nemluvil o svém poradci Martinu Nejedlém. Nemluvil o svém čínském poradci, kterého pro korupci vyšetřují čínské orgány. Útokem na veřejnoprávní média potvrdil, že chce nabourat dosavadní princip demokratického uspořádání, pro který jsou svobodná média nezbytnou podmínkou. To byly hlavní důvody, proč jsem ho už nechtěla poslouchat dál. Byla to křivá přísaha,“ řekla.

Podobné důvody uváděli i další poslanci. Například minulý Zemanův soupeř v prezidentské volbě Karel Schwarzenberg označil projev za hrubé znevážení prezidentského úřadu. „To je hrozné,” řekl do mikrofonů.

Na prezidenta se však nesnesla kritika jenom od poslanců nynější sněmovní opozice. Nesouhlas na Twitteru vyjádřil také komunista Jiří Dolejš.

Na druhé straně například nově zvolenému předsedovi sociální demokracie Janu Hamáčkovi bylo podle jeho oznámení na Twitteru ctí projev s útoky na novináře a veřejnoprávní televizi poslouchat.

Odchod ze sálu překvapil bývalého protokoláře Forejta

Odchod zákonodárců ze sálu během projevu prezidenta se v historii děl pouze velmi výjimečně. Bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt si podobný protest z literatury pamatuje jen z roku 1920. Forejt to ve čtvrtek řekl ČTK. Letitému členovi hradního protokolu se nelíbilo, že se během inaugurace nekonala vojenská přehlídka a že v první řadě ve Vladislavském sále mohla sedět Alexandra Mynářová, manželka hradního kancléře Vratislava Mynáře.

Forejt poznamenal, že prezidenty republiky byly vždy silné osobnosti. „Silné osobnosti dávají silné projevy a na to jsou silné reakce,“ poznamenal s odkazem na projev staronového prezidenta Miloše Zemana a na odchod části opozičních zákonodárců ze sálu na protest proti jeho slovům. Podle Forejta se podobný odchod za 100 let existence republiky udál „velmi zřídka“. Podotkl, že si na podobnou událost pamatuje jen z roku 1920, kdy odešli ještě před zahájením ceremoniálu kvůli nesouhlasu se zvolením prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka poslanci německých národních stran. „Odejít během projevu je velmi silný protest. To musím říct, že mě trochu překvapilo,“ řekl Forejt.

Reklama

Doporučované