Hlavní obsah

Nelson Mandela, nejznámější bojovník proti apartheidu a nositel Nobelovy ceny, by dnes oslavil 100. narozeniny

„Otec demokracie“ Nelson Mandela by dnes oslavil 100. narozeniny.Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

 

Reklama

První svobodně zvolený černošský prezident Jihoafrické republiky (JAR) Nelson Mandela by dnes slavil 100. narozeniny. V jihoafrickém Johannesburgu se k této příležitosti konala vzpomínková akce, na které vystoupil i bývalý americký prezident Barack Obama.

Článek

„Uvádím tu čistá fakta. Rozhlédněte se kolem sebe, politika silných mužů je na vzestupu. Udržujeme sice tradici voleb a předstíráme demokracii, respektive její formu, ale ti, již jsou u moci, podkopávají jakoukoliv instituci a normu, které demokracii dávají smysl,“ tak zakončil Obama svůj úterní proslov v Johannesburgu. S těmito slovy přišel na akci, jež měla za cíl připomenout si a oslavit člověka, který je dodnes označován za „otce demokracie“.

Nelson Mandela bojoval proti státní politice rasové segregace zvané apartheid od svých 20 let. Jihoafrická vláda ho za to odsoudila k doživotnímu vězení, kde nakonec strávil 27 let svého života.

Rok 1990 se do dějin zapsal ikonickou fotkou čerstvě propuštěného Mandely a jeho druhé ženy Winnie. Krátce po svém propuštění se Mandela znovu začal politicky angažovat a v roce 1994 se stal prvním černošským prezidentem JAR. Vyvrcholením jeho snah o národní usmíření pak bylo přijetí nové ústavy. Ta zakazovala jakoukoliv diskriminaci rasových menšin v Jižní Africe, včetně tamních bělochů.

V boji za lidská práva Mandela pokračoval i poté, co skončil v prezidentské funkci. Jednou z oblastí, které se věnoval, byla problematika onemocnění AIDS. Podle mezinárodní organizace Lékaři bez hranic hrál Mandela stěžejní roli v boji proti HIV v celé Jižní Africe, když se postavil za lidi nakažené tímto virem a jejich právo na život zachraňující léčbu.

U příležitosti výročí mu hold vzdaly osobnosti z celého světa. Mezi nimi i vévodkyně Meghan a princ Harry. Ti v Londýně navštívili rozsáhlou výstavu zasvěcenou Mandelovi. Potkali se na ní s Mandelovou vnučkou Swati Dlamini-Mandelovou. „Vzhledem ke stému výročí je důležité zajistit podporu iniciativám, které naplňují dědečkův odkaz. Ujistit se, že se lidé o jeho historii dozvědí. Mnozí ve skutečnosti netuší, o co se Nelson Mandela skutečně zasadil. Vědí, o koho jde, nemají ale ponětí o rozsahu toho, čím si prošel a o co se zasloužil,“ řekla Mandelová agentuře Reuters.

Nelson Mandela zemřel v roce 2013 po dlouhodobé plicní infekci. V dubnu letošního roku zemřela i jeho druhá žena Winnie.

Reklama

Doporučované