Hlavní obsah

Německo se dohodlo s Řeckem na vracení migrantů

Foto: Shutterstock.com

Berlín se domluvil s Athénami na uzavření dohody o vracení migrantů.

Reklama

Jednání mezi Německem a Řeckem o vracení migrantů se chýlí ke konci, obě strany se dohodly na spolupráci. Obdobnou dohodu už Německo uzavřelo se Španělskem, navíc intenzivně jedná s Itálií.

Článek

Berlín se domluvil s Athénami na uzavření dohody o vracení migrantů, kteří před příchodem do Německa požádali o azyl v jiné zemi Evropské unie. Oznámila to mluvčí ministerstva vnitra. Obdobnou dohodu už spolková vláda uzavřela minulý týden se Španělskem a další, s Itálií, je prý na dobré cestě.

„Tato dohoda (s Řeckem) je bezprostředně před uzavřením,“ uvedla mluvčí německého ministerstva vnitra. Dojednána podle ní byla ve čtvrtek večer. Dodala, že už zbývá jen jedna korespondence, žádné podrobnosti ale uvést nechtěla.

Rovněž jednání s Itálií o plánované migrační dohodě již „postoupila dost daleko“, řekla také mluvčí. Rozhovory se podle ní dostaly na ministerskou úroveň. „Vycházíme z toho, že takovéto ujednání (o vracení migrantů) bude dosaženo i s Itálií,“ dodala.

Kancléřka Angela Merkelová dala najevo, že v případě nutnosti se do těchto jednání s italskou vládou zapojí.

Dohoda, kterou Berlín s Madridem uzavřel minulý týden v pondělí, vstoupila v platnost v sobotu. Předpokládá, že Německo může do 48 hodin vracet migranty, kteří už podali žádost o azyl ve Španělsku.

Rovněž dohoda s Athénami se týká osob zadržených na rakousko-německých hranicích, které předtím už požádaly o azyl v Řecku. I tito lidé mohou být posláni zpět do 48 hodin.

Španělsko žádnou protislužbu oplátkou od Německa nepožadovalo. Itálie a Řecko však chtěly, aby od nich Německo přebíralo další příchozí migranty. Německý ministr vnitra Horst Seehofer to však odmítl s tím, že není možné, aby Německo nakonec přijímalo více migrantů, než jich pošle zpět.

Reklama

Související témata:

Doporučované