Hlavní obsah

Není Okamura jako Okamura. O Senát bojuje bratr šéfa SPD Hayato s „okamurovcem” Luďkem Kulou

Duel v senátním souboji mezi tlumočníkem Hayato Okamurou a exředitelem Vězeňské služby Luďkem Kulou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zatímco Tomio Okamura je k nepřehlédnutí a vyniká ostrou rétorikou vůči migrantům a Romům, jeho bratr, tlumočník a průvodce Hayato s politikou SPD nesouhlasí. Do Senátu chce vstoupit v barvách KDU-ČSL i proto, aby očistil jméno rodiny. Ve volebním obvodu Praha 8 má hned několik těžkých soupeřů. Mimo jiné dlouholetého ředitele Vězeňské služby ČR Luďka Kulu, který o křeslo v horní komoře usiluje právě za „okamurovce”. Dnešní Duel nabídne jejich předvolební debatu.

Článek

Oba kandidáti se v Senátu chtějí zaměřit na bezpečnost. Luděk Kula je pro obnovení základní vojenské služby, i když třeba jen půlroční. Přimlouvá se za návrat branné přípravy do škol. Jako dlouholetý profesionál v oboru vězeňství se chce zaměřit i na recidivisty. Zavedl by pravidlo „třikrát a dost”.

Kula je ředitelem bezpečnostní agentury Indus. Ta se během své čtyřleté existence zařadila k největším společnostem v oboru. Úspěšná je i ve veřejných zakázkách. Příští čtyři roky bude za 16 milionů korun hlídat areál Pražského hradu. Zajišťuje i ostrahu Národní galerie, Národního zemědělského muzea či Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Generál Kula přitom čelil podezření, že v roce 2008 připravil stát coby ředitel Vězeňské služby téměř o 20 milionů korun. Spolu se svým náměstkem uzavřeli nevýhodnou smlouvu na nefunkční rušičky mobilů ve věznicích. Stíhaný byl i kvůli nevýhodnému nákupu bývalého kněžského semináře ve Vidnavě. Obě uvedená stíhání žalobce zrušil.

Hayato Okamura, otec pěti dětí, tlumočník a průvodce, chce zlepšit fungování policie a armády. Za garanty mezinárodní bezpečnosti považuje NATO a Evropskou unii, kde by Češi podle něj měli hrát aktivnější roli. V Senátu se chce zasadit i o zlepšení života seniorů a rodin.

Nad kandidaturou nejstaršího z rodiny Okamurů visel do poslední chvíle otazník. Šlo o to, zda lidovci namísto něj nepodpoří kandidáta TOP 09, ortopeda Pavla Dungla. Pražští lidovci se ale vzepřeli a nominaci Okamury si prosadili.

Reklama

Doporučované