Hlavní obsah

Netflix zobrazuje ve svých pořadech kouření dvakrát častěji než tradiční televizní stanice, tvrdí studie

Organizace Truth Initiative zjišťovala, na kolik je v seriálech vyobrazeno kouření.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Organizace Truth Initiative tvrdí, že streamovací společnosti ve svých pořadech kouření přikrášlují a normalizují, čímž ovlivňují mladé diváky.

Článek

Americká streamovací společnost Netflix je terčem kritiky kvůli častému vyobrazování kouření. Podle studie protikuřácké organizace Truth Initiative pořady Netflixu, populární mezi mladými lidmi, obsahují dvakrát více kuřáckých scén než pořady tradičních televizních stanic. Informaci přinesl zpravodajský web The Guardian.

Organizace Truth Initiative analyzovala celkem 14 nejpopulárnějších pořadů ve věkové skupině 15 až 24 let z dílny různých televizních stanic. Ze studie vyšlo, že nejčastěji se scény s kouřením vyskytují v seriálu Netflixu Stranger Things. Na druhém místě je The Walking Dead od americké kabelové a satelitní televize AMC. Třetí až šesté místo patří opět Netflixu, konkrétně pořadům Orange Is the New Black, House of Cards, Fuller House a Making a Murderer.

„Zatímco streamovací služby jsou populárnější než kdy předtím, jsme rádi, že u kouření tomu tak není,“ uvedl v reakci na studii zástupce Netflixu pro server Variety s tím, že se společnost chce závěry výzkumu dále zabývat.

Šéf organizace Truth Initiative má na věc opačný názor. Nárůst popularity streamovacích kanálů podle něj vede k navrácení kouření zpět na obrazovky, které navíc tento smrtelný zlozvyk přikrášlují a normalizují v očích milionů ovlivnitelných mladých lidí.

Studie z roku 2011 ukázala, že při sledování kouření dochází k aktivaci určitých částí mozku pouze v případě, že je divákem kuřák.

Reklama

Související témata:

Doporučované