Hlavní obsah

Nizozemci jsou za napadení číšníka viněni z pokusu o vraždu

Napadený číšník.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dva Nizozemci, kteří v dubnu napadli v centru Prahy číšníka, budou nově stíháni za pokus o vraždu. Hrozit jim tak bude až 18 let vězení. Původně je policie obvinila z těžkého ublížení na zdraví.

Článek

Vše podle deníku Právo změnily lékařské znalecké posudky, podle kterých byla intenzita útoku značná a život ohrožující. Oba muži jsou nadále ve vazbě.

Podle informací Seznam Zpráv ale samotný čin ještě formálně překvalifikován nebyl. Policie k tomu zatím jen dostala instrukce od státního zastupitelství, k samotné překvalifikaci by mělo dojít během několika dní.

Jedna rána navíc a už jsem tu nemusel být. Číšník, jehož zranili Nizozemci, poprvé promluvil:

Video: Hanuš Hanslík

Útok se stal 21. dubna na zahrádce restaurace v centru města. Sedm podezřelých ve věku 24 až 32 let bylo zadrženo o několik dnů později na Letišti Václava Havla.

Číšník se s muži dostal do konfliktu poté, co je upozornil na to, že nemohou na zahrádce restaurace konzumovat donesený alkohol. Skupina sedmi mužů podle kriminalistů zaútočila na personál restaurace. Jednoho číšníka přitom povalili na zem, kde ho začali mlátit pěstmi a kopat do něj.

Poté, co zůstal bezvládně ležet na zemi, muži z místa utekli a odjeli tramvají. Napadený číšník skončil ve velmi vážném stavu na jednotce intenzivní péče a podstoupil operaci hlavy.

Dva muže ze sedmičlenné skupiny už den po zadržení policie propustila, protože došla k závěru, že se útoku přímo neúčastnili a naopak se snažili situaci uklidnit.Zbylá pětice byla ve čtvrtek 26. dubna předvedena před soud. Ten poslal dva hlavní útočníky do vazby, kterou vykonávají ve věznici Ruzyně. Původně byli obviněni z těžkého ublížení na zdraví a hrozily jim až desetileté tresty.

Reklama

Doporučované