Hlavní obsah

Nový Zéland otevře první „humánní” vězení. Nejtěžší zločinci budou moci pěstovat bylinky i cvičit jógu

Foto: Profimedia.cz

Vězni budou moci v aucklandské věznici pěstovat bylinky.

Reklama

Investice ve výši 300 milionů novozélandských dolarů reaguje na zvyšující se počet duševně nemocných vězňů. Nové vězení bude nabízet terapeutické programy, vězňům se zvětší cely a budou moci provozovat více aktivit.

Článek

V novozélandském Aucklandu brzy začne fungovat první „humánní” věznice v zemi. I ti nejnebezpečnější pachatelé budou moci chodit po trávě, pěstovat bylinky, opalovat se a cvičit jógu. Zároveň se o třetinu zvětší rozloha cel, ty budou navíc opatřeny samostatnou sprchou a televizí, informuje zpravodajský server The Guardian.

Úprava části vězeňského komplexu Paremoremo skončila tento měsíc a stála 300 milionů novozélandských dolarů, v přepočtu asi 4,5 miliardy korun. Nové zařízení bude jediné svého druhu v zemi, fungovat bude podobně jako ústav duševního zdraví. Na Novém Zélandu totiž stoupá počet duševně nemocných vězňů, tvoří až 90 % všech vězňů.

Podle šéfa nápravného zařízení Neila Bealese je nová věznice přijatelnější a humánnější než ta předchozí, která vznikla před 50 lety. Jejím cílem má být pachatele rehabilitovat a opětovně integrovat do společnosti. „Staré vězení bylo navrženo tak, aby oddělovalo zaměstnance od vězňů a vězně od zaměstnanců. Přestože tu jsou vězni, kteří se projevují velmi komplikovaně, zařízení nemusí nutně být prosté a represivní,“ uvedl Beales.

Nový typ vězení nabídne terapeutické a holistické programy, které vznikly ve Skandinávii, Belgii a Německu. Vězňům bude k dispozici zahrada, kde budou moci sami pěstovat rostliny, a také senzorická zahrada s bylinkami nabízející zklidnění.

Původně bylo vězení Paramoremo navrženo jako zařízení s extrémně vysokým stupněm ostrahy podobně jako byly v minulosti americké věznice Marion nebo Alcatraz. Podle profesorky kriminologie z Univerzity v Kentu Yvonne Jawkesové bylo staré zařízení národní ostudou a jedním z nejponuřejších vězení, které kdy navštívila.

Reklama

Související témata:

Doporučované