Hlavní obsah

Nůžky se dál rozevírají. Šestadvacet ultrabohatých lidí má stejný majetek jako 3,8 miliardy nejchudších

Studie Oxfamu ukázala zvětšující se rozdíly mezi bohatými a chudými.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Společný majetek světových miliardářů se každý den zvýší v přepočtu o 56 miliard korun, chudší obyvatelé naopak o majetek přichází.

Článek

Prohlubující se propast mezi chudými a bohatými a podfinancované veřejné služby posilují hněv veřejnosti a mohou za nárůst nacionalismu. Ve své zprávě o nerovnosti, zveřejněné před začátkem Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu, to napsala britská nevládní organizace Oxfam.

Ze zprávy vyplývá, že společný majetek 26 nejbohatších lidí světa se rovná majetku 3,8 miliard nejchudších lidí, píše CNN. Před deseti lety by se na majetek v přepočtu 31 triliard korun muselo složit zhruba 200 miliardářů. Kromě toho je na světě nyní rekordní počet miliardářů – 2 208, od doby finanční krize před deseti lety se jejich počet téměř zdvojnásobil.

Zatímco majetek miliardářů se loni každý den v průměru zvýšil o 2,5 miliardy dolarů (56 miliard korun), což je meziročně o 12 procent, tratila chudší polovina světové populace 11 procent, tedy půl miliardy dolarů denně.

„Chudí trpí dvojnásobně – nemají přístup k základním službám a zároveň platí vyšší daně," řekla výkonná ředitelka Oxfamu Winnie Byanyimová. Podle její organizace se v uplynulých desetiletích snižovaly daně bohatým a korporacím. A když vlády nevybírají daně od bohatých, převedou daňové břemeno na chudé, například prostřednictvím daně z přidané hodnoty, vysvětlila Byanyimová. Oxfam proto volá po větších investicích do veřejného zdravotnictví a po silnějším a efektivnějším zdanění velkých firem a bohatých.

Každý den podle Oxfamu na světě zemře 10 tisíc lidí kvůli tomu, že se nedostanou k lékařské péči. Celosvětově jsou sociální nerovností obzvláště ohroženy ženy. V globálním průměru loni vlastnili muži o 50 procent více než ženy. Ty mají často také kvůli zastávaným neplaceným činnostem typu péče o děti a starší lidi méně času se politicky angažovat, což pomáhá stávající hospodářský systém vytvořený muži a pro muže udržovat, vyvozuje Oxfam.

Potěšující nicméně je, že se mezi lety 1990 a 2010 podařilo snížit na polovinu počet lidí žijících v extrémní chudobě. Na světě jich s 1,90 dolaru (43 korunami) na den nyní žije 736 milionů. Analytik Oxfamu Tobias Hauschild, který se zaměřuje na daně, také připomněl další pozitiva jako plány Evropské unie na zdanění velkých koncernů nebo zrušení bankovního tajemství ve Švýcarsku.

„To jsou věci, o jakých se před deseti lety nemluvilo," řekl Hauschild agentuře DPA. Důležitost důsledné sociální politiky připomnělo ekonomům a politikům i zvolení Donalda Trumpa, brexit nebo nárůst popularity extremistických stran, dodal zástupce Oxfamu. Změny chystají i nově zvolení demokraté v americkém Kongresu, kteří navrhují zvýšit daně pro superbohaté až o 70 procent a následně je použít na ochranu životního prostředí.

Reklama

Doporučované