Hlavní obsah

O Bémově majetku už se veřejnost nikdy nedozví. Praha za ztracené dokumenty dostala pokutu

Praha dostala pokutu 30 tisíc korun, ztratila majetkové přiznání exprimátora Pavla Béma.

Reklama

Po dvou letech prověřování dostala Praha definitivní trest za to, že se z kanceláří magistrátu ztratilo pět dokumentů s přehledem majetku bývalého primátora Pavla Béma a jeho náměstka Petra Hulinského.

Článek

Praha musela definitivně zaplatit pokutu za to, že ztratila majetková přiznání ve své době dvou významných politiků: exprimátora Pavla Béma a jeho tehdejšího náměstka Petra Hulinského.

Státní oblastní archiv v Praze rozhodl, že toto pochybení bude magistrát stát 30 tisíc korun. Rozhodnutí je pravomocné, protože ho následně potvrdilo i Ministerstvo vnitra.

Během dvou let, kdy se archiv tímto případem zabýval, se nepodařily najít dokumenty o příjmech Béma a Hulinského z let 2005 až 2009. Kde jsou, nevěděli ani úředníci magistrátu. Skartovány však podle zjištění archivu nebyly.

„Hlavní město Praha porušilo zákon, když neuchovalo dokumenty, čímž naplnilo skutkovou podstatu správního deliktu,“ napsal do rozhodnutí ředitel archivu Daniel Doležal.

Pavel Bém byl pražským primátorem v letech 2002 až 2010. A jeho éra je spojena také s řadou sporných rozhodnutí, kdy Praha schválila třeba spuštění projektu Opencard nebo stavbu tunelu Blanka. Hulinský byl pak mezi roky 2002 ž 2006 Bémovým náměstkem.

Bývalý primátor Pavel Bém říká, že do politiky se už nevrátí:

Video: Václav Dolejší

Tento případ v červnu 2016 otevřel podnět tehdejšího pražského zastupitele a současného poslance za Pirátskou stranu Jakuba Michálka. Ten dnes říká, že chtěli přiznání získat, aby zjistili, jaké Bém a Hulinský vykazovali příjmy a do čeho investovali v době, kdy byli ve vedení Prahy.

Ředitel archivu pak vysvětlil, proč je důležité tyto dokumenty uchovávat.

„Majetková přiznání tím, že zpřístupní a zveřejní příjmy a majetkové poměry volených zástupců občanů i jejich manželek, fungují jako určitá prevence korupce,“ napsal Doležal.

Krnáčová: Informace mohli získat i jinde

Primátorka Adriana Krnáčová však v dokumentu, který Seznam získal, uvedla, že pokud by se policisté nebo soud zajímal o podnikatelskou minulost nebo majetek Béma a Hulinského, mohl získat tyto informace od finančního úřadu nebo z katastru nemovitostí.

„Nikoli z majetkových přiznání, která byla zastupiteli vyplňována ryze nezávazně a dobrovolně a jejichž vypovídací hodnota může tedy být výrazně zkreslená,“ prohlásila Krnáčová.

Pražští zastupitelé letos přiznali milionové příjmy: 

Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Praha nejprve za ztrátu majetkových přiznání Béma a Hulinského dostala pokutu 100 tisíc korun. Tu ale ministerstvo vnitra před dvěma roky zrušilo. Důvodem byl fakt, že archiv dostatečně neprokázal, že ke ztrátě dokumentů skutečně došlo.

Poté si archiv k výslechu pozval některé úředníky magistrátu, ale také Béma a Hulinského. Oba shodně uvedli, že svá majetková přiznání odevzdávali každý rok. Kopie ale ani jeden z nich již neměl.

V současné době pak archiv rozhodl znovu a pokutu snížil na 30 tisíc korun. Ani s ní vedení Prahy nesouhlasilo. Krnáčová v dokumentu uvedla mimo jiné to, že přestupek byl již podle nového zákona promlčen. To však následně Ministerstvo vnitra odmítlo a nové rozhodnutí archivu potvrdilo.

Reklama

Doporučované