Hlavní obsah

Unikátní chvíle: O vítězi Stanley Cupu rozhodne sedmý duel. Co před ním říkají čísla?

Foto: Profimedia.cz

David Pastrňák se na výhře Bostonu v šestém utkání podílel gólem a asistencí.

Reklama

Hokejisté Bostonu Bruins odmítli ukončení finálové série letošního ročníku NHL. V šestém utkání porazili St. Louis jednoznačně 5:1 a poprvé od roku 2011 rozhodne o vítězi nejprestižnější hokejové soutěže světa až sedmý zápas.

Článek

Hráči St. Louis se do finále Stanley Cupu probojovali po dlouhých 49 letech a v noci měli jedinečnou příležitost k tomu, aby poprvé v klubové historii získali pohár Lorda Stanleyho. Šesté střetnutí proti Bostonu Bluesmanům ale nevyšlo a v Enterprise Center prohráli 1:5. O vítězství Bruins rozhodla především třetí třetina, kterou i díky gólu Davida Pastrňáka vyhráli hosté 4:1.

Rozhodující utkání letošního ročníku začne v noci ze středy na čtvrtek ve 2:00 ráno středoevropského času. Sedmý zápas finále se vůbec poprvé v historii uskuteční na stadionu Bostonu. Bruins byli do této doby posledním z členů Original Six, kteří poslední možný mač sezony ještě nehostili.

I když se ve finále potkávají dva americké týmy, zajímavostí je, kolik v jednotlivých mužstvech nastupuje hokejistů z Kanady. Právě ze země javorového listu totiž dlouhodobě pochází nejvíce hráčů v NHL. V dresu St. Louis nastoupilo do šestého finále celkem 14 kanadských hokejistů, zatímco v kádru Bostonu bychom našli pouze čtyři hráče s kanadskou vlajkou u jména.

Velmi zajímavé byly také ceny lístků na šestý zápas v St. Louis, které byly i v zámoří považovány za šílené. Blues měli v základní části 22. nejdražší vstupenky v lize, ty na šesté finálové klání stály i statisíce korun. Nejlevnější lístek mohli fanoušci v Missouri koupit za 2 019 dolarů, tedy v přepočtu za více než 45 tisíc korun. Nejdražší lístek pak vyšel na zhruba 315 tisíc českých korun. Průměrně pak museli návštěvníci šestého klání vyskládat u pokladny necelých sto tisíc korun.

Boston se rovněž stal šestým klubem v historii NHL, který odvrátil porážku v sérii v šestém utkání na půdě soupeře. Ve čtyřech z pěti případů poté tento tým nakonec získal i Stanleyův pohár. Naposledy se to povedlo Tampě v roce 2004, která přehrála Calgary.

Kapitán medvědů Zdeno Chára, který si v pátém duelu série vysloužil ovace vestoje, když nastoupil po zranění s celoobličejovým krytem, se stal druhým nejstarším střelcem ve finále Stanley Cupu v historii. Jeho trefa do prázdné branky uzavřela skóre na 5:1. Slovenskému obrovi bylo v tu dobu 42 let a 83 dní. Starší byl už pouze útočník a jeho spoluhráč z roku 2011 Marc Recchi, kterému bylo tehdy 43 let.

Jak známo, zápasy v play-off rozhodují především defenzivy a zejména pak výkony gólmanů. A souboj Jordana Binningtona a Tuukky Raska je v právě probíhající sérii opravdovou lahůdkou. Kanadský kliďas v brance St. Louis je úkazem letošní sezony. Do prvního utkání od první minuty naskočil až 7. ledna, kdy procházeli Blues velkou krizí. S příchodem Binningtona do brankoviště ale jako by dostal celý tým pořádnou dávku klidu a jízda Bluesmanů pokračuje i ve finále. Pětadvacetiletý gólman stojí na prahu jednoho ceněného rekordu. Ještě žádný brankářský nováček nevychytal svému týmu v play-off 16 výher, Binnington může být tím prvním. Momentálně se dělí o první příčku s takovými jmény jako Patrick Roy, Ron Hextall nebo Cam Ward. „Celá liga se v něm spletla, když ho přehlížela,“ řekla o něm další gólmanská legenda Martin Brodeur.

Tuukka Rask na druhé straně je mnohem zkušenějším strážcem bostonské klece, ovšem i on podává náramné výkony. Finský gólman dosáhl v šestém utkání důležitého milníku. Vychytal totiž svoji padesátou výhru v play-off. To se z aktivních brankářů povedlo kromě něj pouze Marcovi-Andrému Fleurymu a Henriku Lundqvistovi.

Reklama

Související témata:

Doporučované