Hlavní obsah

Obří sud u Liberce krachuje a je v insolvenci. Projekt přitom dostal víc než stomilionovou dotaci

Foto: ČTK

Majoritním vlastníkem společnosti se základním kapitálem 4,393 milionu korun byl v době otevření areálu bývalý fotbalový reprezentant Václav Němeček, dnes mu stále patří 70 procent společnosti.

Reklama

Všesportovní areál Obří sud Javorník nedaleko Liberce je v insolvenci. Jde o další turistický projekt, který na svůj rozvoj získal dotace z Regionálního operačního programu Severovýchod (ROP) a teď krachuje. Liberecký soud zahájil insolvenční řízení 21. září na žádost věřitele, kterým je Equa bank. Domáhá se splacení úvěru a úroků dohromady za více než 73 milionů korun, vyplývá z údajů v insolvenčním rejstříku. Areál zatím zůstává v provozu, nad zimní sezonou ale visí otazník.

Článek

Všesportovní areál na Javorníku se veřejnosti otevřel v prosinci 2010. Na jeho výstavbu přispěla více než 99 miliony korun Evropská unie a přes 17 milionů přidal stát. Areál za 200 milionů korun je určen hlavně rodinám s dětmi. Leží ve výšce 650 metrů nad mořem a je součástí přírodního parku Ještěd. Ve středisku je 1 100 metrů dlouhá bobová dráha a čtyřsedačková lanovka, na kterou navazuje 900 metrů dlouhá sjezdovka. V areálu je v zimě i snowpark pro lyžaře a snowboardisty a dětská sjezdovka s provázkovým vlekem. Na vrcholu je restaurace a penzion Obří sud.

Majoritním vlastníkem společnosti se základním kapitálem 4,393 milionu korun byl v době otevření areálu bývalý fotbalový reprezentant Václav Němeček, dnes mu stále patří 70 procent společnosti. V roce 2011 do společnosti vstoupila obec Jeřmanice, která má 27 procent firmy, a třetím společníkem je podle obchodního rejstříku Jan Petrásek. Starostka Jeřmanic Helena Fiebigerová (NEZ) dnes nedokázala říct, co bude insolvenční řízení znamenat pro blížící se zimní sezonu. „Mám tu informaci od pondělí a bohužel ne od vedení společnosti, teď to řešíme. Od soudu jsme to zatím nedostali,“ řekla dnes Fiebigerová.

Reklama

Doporučované