Hlavní obsah

Obyvatelé Fukušimy se osm let od katastrofy chtějí vrátit domů

Obyvatelé Fukušimy se chtějí vrátit domů.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Osm let po ničivé katastrofě, která se stala v japonské elektrárně Fukušima, místní apelují na vládu, aby se mohli vrátit domů.

Článek

Desítky tisíc obyvatel Fukušimy se po osmi letech od ničivého zemětřesení a vlny tsunami, které narušily jadernou elektrárnu, chtějí vrátit domů. Podle úřadů žije stále více než 40 tisíc obyvatel fukušimské prefektury v útulcích. Už od května roku 2015 v počtu 669 evakuovaných lidí apelují na vládu, aby urychlila úklidové práce, píše agentura Reuters, nyní žádají o povolení k návratu domů.

Některé části Fukušimy jsou stále vysoce radioaktivní. Obyvatelé sice dostali finanční kompenzaci od tokijské elektrárenské společnosti, není podle nich ale dostatečná. Rádi by se vrátili zpět do svých domovů, zejména kvůli dětem. „Naše děti jsou předmětem diskriminace a šikany,“ říká Harue Sampeiová, obyvatelka Fukušimy. „Nechceme ztratit naše rodná místa. Ta místa jednoho dne zmizí, pokud se naše děti domů nebudou moci vrátit.“ Sampeiová i její desetičlenná rodina pochází z města Namie, které patří mezi nejhůře postižená místa. „Doufáme, že radioaktivní znečištění bude odstraněno co nejdříve,“ dodává Sampeiová.

Následkem jednoho z nejničivějších zemětřesení na světě, které 11. března roku 2011 dosáhlo síly 9 Richterovy škály a vyvolalo velmi silnou vlnu tsunami. Vlna tsunami navíc poškodila chladicí věže jaderné elektrárny Fukušima, což vedlo k přehřátí reaktoru a k jeho výbuchu. Při neštěstí zemřelo na 16 tisíc lidí. Dva a půl tisíce lidí se stále pohřešují a 300 tisíc lidí se muselo evakuovat do bezpečí.

Reklama

Doporučované