Hlavní obsah
Online

Video: Prahou se prohnala silná bouře, kroupy poničily auta

Do Česka přišly silné bouřky a kroupy.Video: Michal Štůsek, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Dnes přes Česko přechází směrem k severovýchodu studená fronta, která přinesla déšť, místy i silné bouřky doprovázené přívalovými dešti a ojediněle i kroupami. V deštích by mohlo spadnout až 40 litrů vody na metr čtvereční. Výstrahu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Článek

Silná bouře doprovázená krupobitím dnes odpoledne zkomplikovala dopravu v Praze. Hasiči vyjížděli na více než 30 míst, většinou odčerpávali vodu ze sklepů nebo odklízeli popadané stromy či větve. ČTK to sdělila mluvčí pražských hasičů Kateřina Suchanská. V Údolní ulici se na železniční trať sesunula hlína a kamení, provoz vlaků mezi Krčí a Braníkem byl více než hodinu přerušen.

Řidiči byli v silném dešti opatrní. „Jezdí o poznání pomaleji, což se samozřejmě promítá do plynulosti provozu. Někde se může doprava zcela zastavit, pokud se například valí po silnici voda,“ řekl ČTK mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan.

Srážky ve čtvrtek večer a v noci na pátek.Video: Windy.com

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před silnými bouřkami platí v hlavním městě do dnešní půlnoci. Jihozápadně a jižně od Prahy se vytvořilo v linii několik silných bouřkových jader, ve kterých se vyskytují přívalové srážky s předpokládanými krátkodobými úhrny kolem 50 milimetrů a kroupy. Do 19:30 platí v metropoli i výstraha před přívalovými srážkami, uvedli meteorologové.

Pro západní polovinu Čech platí výstraha před bouřkami od dnešního poledne do půlnoci. V Královéhradeckém a Pardubickém kraji, stejně jako na Vysočině a jižní Moravě, platí varování před bouřkami od dnešních 15:00 do pátečních 2:00. Stejnou časovou platnost má i výstraha pro většinu Libereckého kraje.

Nejpozději dorazí bouřky na Moravu. Pro Olomoucký, Moravskoslezský a Zlínský kraj proto bude platit varování meteorologů od dnešního večera až do pátečních 4:00.

  • Na silnici u Štěchovic se po bouřce sesula suť a bahno

    Na silnici mezi Štěchovicemi a Davlí u Prahy se po odpolední silné bouřce a přívalovém dešti sesunula vrstva bahna, kamenů a suti. Komunikaci vedoucí v těsné blízkosti skalního masivu museli policisté uzavřít, auta i příměstské autobusy jezdily odklonem.

    Večer začali řidiči jezdit nejdřív kyvadlově jedním jízdním pruhem, před 20:00 byl provoz plně obnoven, řekla ČTK mluvčí středočeské policie Michaela Nováková. V úseku je omezena maximální rychlost na 30 kilometrů v hodině. Silničáři s bagry a další technikou silnici uklidili, motoristé by měli přesto počítat s kluzkou vozovkou a jezdit opatrně.

  • V Praze se situace zklidňuje, hlásí hasiči

  • Průtrž na Kavalírce v Praze

    Průtrž na Kavalírce v Praze.Video: Markéta Lietavcová

  • Průtrž na Klamovce

    V Praze na Klamovce vydatně pršelo.Video: Jan Váňa

  • Provoz MHD v Praze je omezen, do metra zatekla voda

    Počasí ovlivnilo také městskou hromadnou dopravu. V úseku mezi stanicemi Veletržní palác a Výstaviště Holešovice je nesjízdná tramvajová trať, provoz linek 6 a 17 je proto omezen. Ve stanici metra Vysočanská je nefunkční jeden z eskalátorů, pro vstup do stanice by cestující měli využít východní vestibul. Voda zatekla po schodech do vestibulů některých dalších stanic.

    Foto: Jakub Vokatý

    Stanice metra A na Bořislavce.

  • Hasiči v Praze odčerpávají zatopené sklepy a odklízejí popadané stromy

    Hasiči v souvislosti s počasím zaznamenali do 18:00 celkem 35 výjezdů. Nejvíce událostí bylo zatím hlášeno ze Smíchova, Košíří, Radotína, Záběhlic a Břevnova.

Reklama

Hlavní zprávy