Hlavní obsah

Od minulého týdne ceny pohonných hmot výrazně klesly

Nafta je dražší než benzin od začátku loňského listopadu.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Ceny pohonných hmot v ČR od minulého týdne znovu výrazně klesly. Benzin Natural 95 zlevnil o 28 haléřů na průměrných 31,02 Kč/l. Nafta se prodává v průměru za 31,45 Kč/l, což je o 30 haléřů méně než minulou středu.

Článek

Nafta je dražší než benzin od začátku loňského listopadu. Předtím tomu tak bylo naposledy v březnu 2015. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků klesnou ceny pohonných hmot i v nadcházejícím týdnu, pokles už by ale neměl být tak výrazný.

„Pohonné hmoty svým zlevňováním reagují na propad cen ropy na světových trzích, k němuž došlo zhruba od poloviny prosince do Vánoc loňského roku. Ropa Brent tehdy během necelých dvou týdnů tehdy zlevnila o více než deset dolarů na barel, z úrovně nad 60 dolary za barel na zhruba 50 dolarů za barel. Ceny pohonných hmot v ČR se obvykle vyvíjejí s dvou až třítýdenním zpožděním za cenami ropy," uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Analytik Finlordu Boris Tomčiak upozornil na to, že v posledních dnech se však cena ropy Brent opět vrátila na úroveň 60 dolarů za barel. „V nejbližším týdnu ještě předpokládáme další mírné snížení cen benzinu i nafty o několik haléřů. Následně by se ale pokles cen pohonných hmot měl zastavit,“ míní.

Benzin a nafta zlevnily o desítky haléřů, nejdráže je v Praze

Pro české řidiče je kromě ceny ropy na světových trzích důležitý i vývoj kurzu koruny vůči dolaru, připomněl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. „Během roku 2019 lze očekávat rychlejší růst úrokových sazeb na koruně než na dolaru, což by mělo vést k postupnému posilování tuzemské měny. Pravděpodobné zdražování ropy tak bude v průběhu letošního roku tlumeno sílící korunou,“ dodal.

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají v Praze. Benzin se u tamních čerpacích stanic prodává průměrně za 32,23 Kč/l, nafta za 32,44 Kč/l. V žádném jiném regionu se průměrná cena Naturalu přes 32 korun nedostala, nafta tuto hranici překonala ještě na Vysočině. Nejméně zaplatí řidiči za benzin v Královéhradeckém a Ústeckém kraji, a to shodně 30,38 Kč/l. Nejlevnější nafta pak je v Pardubickém a Jihočeském kraji, kde litr stojí průměrně 30,76 Kč.

Navzdory desetitýdennímu zlevňování zůstávají pohonné hmoty v Česku dražší než před rokem. Loni 16. ledna byla průměrná cena benzinu 30,78 koruny za litr a nafty 29,94 koruny.

Reklama

Doporučované