Hlavní obsah

Od začátku září začne v Evropské unii platit úplný zákaz halogenových žárovek

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Přechod k používání LED žárovek má vyústit ke snížení emise plynů, ale zároveň ušetří peníze spotřebitelům. Podle firmy Phillips může jít až o 112 liber ročně.

Článek

Od začátku září začne v Evropské unii po téměř 60 letech platit závěrečná fáze zákazu halogenových žárovek, v obchodech se budou doprodávat poslední zásoby. Nahradit je mají výkonnější žárovky LED, tedy ty s elektroluminiscenčními diodami.

Úplný přechod k žárovkám LED má snížit emisi plynů, ale také účty za elektřinu, uvádí aktivisté i odborníci. Podle výrobce žárovek Phillips může úspora spotřebitelů dosahovat až 112 liber ročně, v přepočtu více než tři tisíce korun.

LED žárovky mají větší životnost a spotřebují pětkrát méně energie než ty halogenové. Jejich zrušením se emise uhlíku sníží o 15 milionů tun ročně, což je množství odpovídající roční spotřebě elektřiny v Portugalsku.

Budovy představují přibližně 40 % spotřeby energie, z toho 15 % představuje osvětlení. To vytváří větší uhlíkovou stopu než letecká a lodní doprava dohromady.

Reklama

Doporučované