Hlavní obsah

Od září zadarmo. Kdo a jak může jezdit po středních Čechách a neplatit za to

Ředitel IDSK Pavel Procházka vysvětluje, jak využít jízdné zdarma.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zatímco senioři nad 65 let budou moci nově jezdit v podstatě po celém Středočeském kraji bez omezení, studenti budou bezplatně cestovat jen v oblasti mezi domovem a školou.

Článek

Středočeský kraj dotáhl ještě dál celostátní novinku o 75procentních slevách na dopravu. „Svým“ seniorům a studentům bude za určitých podmínek doplácet i zbylých 25 procent. Ve finále tak budou tyto skupiny cestujících jezdit úplně zadarmo, vyžaduje to ale určitou administrativu.

„Bude potřeba, aby si cestující uchoval účtenku. Následně, aby na základě formuláře dostupného na webu kraje podal žádost o proplacení jízdenky. Když uvede číslo účtu, bude mu částka proplacena bezhotovostně,“ vysvětluje ředitel Integrované dopravy Středočeského kraje (IDSK) Pavel Procházka. Na žádosti bude konkrétně sloužit adresa jizdne.kr-stredocesky.cz.

Takto doplácet bude standardně kraj pouze časové jízdenky. Nejjednodušší situace tedy je, koupit si se 75procentní slevou na měsíc, čtvrtrok či rok kupon na některá či všechna středočeská pásma Lítačky. A tento již zlevněný nákup si celý nechat proplatit krajem. Na Lítačku potom mohou neomezeně cestující po kraji jezdit vlaky a autobusy, které spadají do integrovaného systému.

Úplně nejlépe jsou na tom senioři nad 65 let. Ti si mohou, pokud bydlí ve Středočeském kraji, koupit Lítačku na všech devět mimopražských pásem. A stát a kraj jim ji celou proplatí. Studenti toto mohou udělat pouze na pásma, která jsou potřebná k tomu, aby cestovali z domova do školy. Takže například student bydlící v Benešově navštěvující tamní gymnázium nárok na krajské jízdné zdarma nemá (ale jinak může po celé republice jezdit na dálkových linkách se 75procentní slevou).

Na druhou stranu, kraj proplatí jízdné i tehdy, pokud dojíždí student do jiného kraje. Ovšem pouze tu část trasy, která se nachází na území Středočeského kraje.

Pro uplatnění krajské slevy je dobré využít právě zmíněnou Lítačku. Pokud by například senior chtěl zadarmo pravidelně dojíždět vlakem z Kolína do Úval, nepochodil by u Českých drah. Ty totiž pro seniory zlevněné časové jízdenky nevedou (podrobněji jsme popisovali zde). Jak už ale bylo řečeno, středočeská Lítačka má úplně stejný efekt - její majitelé mohou používat i vlaky Českých drah, které patří do integrovaného dopravního systému.

Navíc středočeští senioři a studenti si mohou k tomu buď se slevou, nebo v některých případech i úplně zdarma vyřídit také pražskou Lítačku. A jezdit tak neomezeně po celé oblasti středních Čech včetně Prahy.

Potíž nastává v několika oblastech - na Mělnicku, Mladoboleslavsku a Slánsku - kde jezdí dopravci, kteří nejsou součástí integrovaného systému. I tam chce ale kraj studentům a seniorům doplácet. „Tam budeme proplácet i jednotlivé jednorázové jízdenky,“ doplňuje ředitel IDSK Procházka.

Čtvrtinové dotování jízdenek pro seniory a studenty by mělo podle předpokladů krajskou kasu letos vyjít na 28 milionů korun.

Reklama

Doporučované