Hlavní obsah

Zrušme respirátory hned, stačí roušky, chtějí poslanci

Foto: Getty Images

Ilustrační obrázek.

Reklama

Odložme respirátory a spokojme se s rouškami, zní Poslaneckou sněmovnou. Pro změnu by byl i vicepremiér Jan Hamáček. Ministerstvo zdravotnictví chce rozhodnout do července.

Článek

Opoziční poslanci, ale i část těch vládních, se domnívají, že spolu s lepšící se epidemiologickou situací by měla stačit nižší ochrana dýchacích cest.

„To, že bude léto a horka, je samozřejmě logický argument. Ten medicínský argument je, že incidence onemocnění obrovsky klesla, proočkovanost se zvyšuje,“ komentoval to poslanec Vlastimil Válek z TOP 09.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch chce o odložení respirátorů rozhodnout do konce června.

„Uvidíme, chci znát širší názor na tuto problematiku. Je pravdou, že respirátor je silnější ochrana, na druhou stranu podle studií, které jsou k dispozici třeba z Anglie, tak u těch chirurgických roušek ta ochrana je nižší, ale ne nějak signifikantně. Budeme muset zvážit přínosy versus rizika,“ uvedl po pondělním jednání vlády Vojtěch.

Podle mě je možné odložit respirátory hned.
Vlastimil Válek (TOP 09), poslanec

Válek by ale tak dlouho na rozvolnění nečekal. „Podle mě je možné odložit respirátory hned. A hned přejít na roušky. I ty používat jen tam, kde hrozí riziko šíření onemocnění. Rozhodně bych nečekal do července,“ řekl Seznam Zprávám Válek.

Pro by byl i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). „Určitě prostor pro rozvolňování je. Za mě ty respirátory splnily svůj účel, dokážu si představit přechod na roušky,“ řekl ministr vnitra Hamáček.

Podle Pirátské poslankyně Olgy Richterové je možné přejít na roušky s tím, že je důležitý apel na důsledné nošení ochrany dýchacích cest u lidí, kteří se necítí dobře či mají přímo příznaky covidu-19.

„V tuto chvíli lze dle našeho názoru přikročit i k této formě rozvolnění, každopádně respirátory třídy FFP2 či FFP3 jsou rozhodně efektivnější formou ochrany, zhodnocení zda použít roušku či respirátor by však mělo nyní zůstat na samotných občanech,“ uvedla pro Seznam Zprávy poslankyně Richterová.

Pro jsou i komunisté, kteří jako jeden z důvodů zmiňují i teplé počasí. „Pokud se bude dařit aktuální čísla ještě snižovat, logiku by to určitě mělo. Vzhledem k počasí budou lidé omezovat nošení roušek i respirátorů na minimum obecně,“ napsala v SMS zprávě poslankyně Hana Aulická Jírovcová (KSČM).

SPD: Zrušme i roušky

Poslanec Petr Gazdík (STAN) by rozhodnutí o přechodu z respirátorů na roušky nechal na odbornících. „Toto není politická otázka. Ale úplně laicky: nepředpokládám, že budeme nosit roušky či respirátory dalších 20 let,“ uvedl Gazdík.

SPD by šla ještě dál. Předseda strany Tomio Okamura by byl i pro zrušení roušek. „My si myslíme, že vzhledem k současné epidemiologické situaci by bylo ideální zrušit už roušky úplně,“ řekl Okamura.

Reklama

Doporučované