Hlavní obsah

Odpor k očkování: Dvě velmoci si překvapivě notují

Foto: Profimedia.cz

Podle propočtů agentury Reuters počet obětí pandemie covidu-19 celosvětově přesáhl hranici čtyř milionů.

Reklama

Analytická společnost Morning Consult přináší nové výsledky průzkumu o mezinárodním zájmu o očkování proti koronaviru.

Článek

Velká většina obyvatel Spojených států, kteří ještě nedostali vakcínu proti covidu-19, zatím očkování neplánuje podstoupit. Z vybraných 15 amerických, evropských a asijských zemí je odpor vůči očkování silnější než v USA pouze v Rusku. Takové jsou výsledky nového průzkumu mezinárodní analytické společnosti Morning Consult.

Pětina respondentů z USA autorům sondáže řekla, že se nehodlají proti covidu-19 nechat naočkovat, ačkoli americké úřady tři schválené vakcíny považují za bezpečné a vysoce účinné a doporučují je i mladým lidem, které nemoc z koronaviru tolik neohrožuje.

Vyšší než v USA byl podíl „neochotných“ jen v Rusku, kde zaujalo odmítavý postoj 37 procent respondentů. Za Spojenými státy pak byly Austrálie a Francie se 17 procenty a Německo se 16 procenty. Nejnižší podíl skeptiků zaznamenala Morning Consult u Indie a Číny, kde podle ní „neochotní“ a „nerozhodnutí“ tvořili dohromady deset, respektive sedm procent dotázaných.

Uvedená společnost se na plány ohledně vakcín proti covidu-19 ptala také lidí v Británii, Itálii, Španělsku, Kanadě, Mexiku, Brazílii, Japonsku a Jižní Koreji. Výsledky zveřejněné ve čtvrtek vychází z dotazování provedeného mezi 8. a 14. červnem, kterého se účastnilo přes 75 tisíc dospělých respondentů.

Morning Consult se zároveň podrobně zabývala náladami v USA, kde dosud alespoň jednu dávku vakcíny dostalo asi 53 procent obyvatel a kde nyní očkování postupuje více než o polovinu pomaleji než před dvěma měsíci.

Zjištění potvrzují, že vakcinační kampaň brzdí odpor mezi mladšími lidmi, černochy a voliči Republikánské strany. „Jedna z nejvýznamnějších bublin skepticismu vůči vakcínám je u republikánských žen, z nichž 46 procent buďto není ochotných nechat se očkovat, nebo je nerozhodnutých,“ uvádí autoři průzkumu.

Ti zároveň za poslední dva měsíce nepozorují žádný větší ústup odporu vůči vakcínám v USA. Podíl „neochotných“ Američanů v průzkumech Morning Consult od dubna neklesl vůbec, zatímco segment nerozhodnutých se zmenšil z 15 na 11 procent.

Epidemická situace se mezitím v zemi dostala do nejlepšího stavu od vypuknutí pandemie, v amerických nemocnicích jsou však stále tisíce pacientů s covidem-19. Nedávná zjištění televize NBC News naznačují, že drtivá většina těchto lidí má jednu věc společnou: nejsou očkovaní.

Reklama

Související témata:

Doporučované