Hlavní obsah

Okamura otáčí: Babiš mi řekl, abych si promyslel, co chci

Tomio Okamura a Radim Fiala na tiskové konferenci.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

SPD je stále připravena hlasovat pro nedůvěru vládě Andreje Babiše. „Ale pakliže přijde na to, že by byla vláda ochotna prosazovat náš program, samozřejmě můžeme věci zvážit,“ uvedl Okamura.

Článek

Ještě v úterý hnutí SPD ústy místopředsedy Radima Filaly, jemuž přikyvoval Tomio Okamura, jasně řeklo, že podpoří všechny kroky vedoucí k vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše.

Hned poté se přidalo k dalším opozičním klubům, které sbírají podpisy pod návrh vyslovit Babišovi nedůvěru.

Ani ne za 24 hodin Okamura svůj postoj zmírnil, když se setkal s Andrejem Babišem na Úřadu vlády.

„Výsledkem toho jednání je, že mi pan premiér říkal, abych připravil nějaké klíčové programové body, které si myslíme, že by bylo dobré prosadit. A že bychom se o tom mohli příští týden pobavit," uvedl Okamura ve sněmovně.

SPD podle Okamury bude příští týden z programových důvodů hlasovat pro nedůvěru vládě, připouští však, že by tento postoj ještě zvážil: „Chceme vyjádřit nedůvěru této vládě, my jí nikdy nedali důvěru. Ale pakliže přijde na to, že by byla vláda ochotna prosazovat náš program, samozřejmě můžeme věci zvážit,“ uvedl Okamura.

„Já to říkám na rovinu, my chceme vyměnit ČSSD, nechceme aby se prosazoval probruselský program," řekl s tím, že si SPD nyní přeje ve vládě programově nahradit ČSSD. „Já jsem okamžitě využil toho prostoru, protože vidím, že ve vládě je určité pnutí.“

Babiš podle něj dnes prosazuje program ČSSD, zatímco SPD si přeje vlastenecký program.

K případu Čapí hnízdo představitelé ČSSD řekli, že chtějí, aby byl co nejdříve vyšetřen.

V úterý Okamura tvrdil, že bude hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě.Video: Seznam Zprávy

Návrh na vstup SPD do vlády ze strany ANO však podle Okamury nepřišel.

„Taková nabídka nepadla, my se bavili v programové rovině," řekl Okamura.

SPD podle něj nemůže vstoupit do vlády s nikým, kdo má nedořešené kauzy. Umí si ale představit, že program SPD by mohla prosazovat vláda odborníků, které by vybralo hnutí ANO.

„Nám se nejedná o politická koryta," dodal. S Babišem si domluvil další schůzku na příští týden.

S Babišem dopoledne o aktuálním dění jednal i předseda ČSSD Jan Hamáček. Na úřad vlády zamířil také šéf KSČM Vojtěch Filip, jehož strana podpořila kabinet při hlasování o důvěře.

Komunisté svolali na příští úterý jednání výkonného výboru, který rozhodne, jak se KSČM postaví k hlasování o nedůvěře vládě vyvolanému opozicí.

Filip osobně v reportáži serveru Seznam Zprávy o Babišovu synovi nic nového nespatřuje, všechny informace podle něj byly součástí spisu k Čapímu hnízdu.

Reklama

Související témata:

Doporučované