Hlavní obsah

Operace si studenti medicíny vyzkouší v Plzni na prasatech. Letní škola je v ČR i EU raritou

Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Studenti medicíny mají jedinečnou možnost vyzkoušet si v Plzni operace na zvířatech. Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni pořádá již popáté dvoutýdenní mezinárodní Letní školu experimentální chirurgie. Je jediná svého druhu v ČR a zřejmě i v Evropské unii.

Článek

Letos se letní školy zúčastní 31 studentů z celkem 12 univerzit z devíti různých zemí včetně České republiky.

Výjimečnost letní školy spočívá v tom, že studenti si na prasatech domácích mohou vyzkoušet rozličné chirurgické techniky používané v humánní medicíně.

„Vyzkoušeli jsme si odoperovat žlučník, vyndávali jsme ledviny, slezinu, resekovali jsme její část. Také jsme resekovali části střev a následně jsme je zkoušeli sešívat, takzvanou anastomózu,” vyjmenovala jedna z účastnic letní školy Kristýna Salátová, která na Lékařské fakultě UK v Plzni dokončila pátý ročník.

Medička uvažuje do budoucna o chirurgickém oboru, a proto se na školu přihlásila. „V nemocnici jsem viděla spoustu operací, ale nikdy jsme neměli možnost si na to takhle reálně sáhnout,” pochvaluje si Salátová.

A to je i hlavní přednost letní školy podle jejího vedoucího Václava Lišky z Biomedicínského centra a Chirurgické kliniky LF UK v Plzni. Ve FN Plzeň se totiž k obdobným výkonům v praxi medici během studia vůbec nedostanou, ani na zvířatech. „K podobným výkonům se pak v reálu dostanou až po několika letech, zhruba dvou až třech letech po dokončení studia, kdy jsou v přípravě například pro chirurgii,” konstatuje Liška a dodává, že studenti mají možnosti si během letní školy vyzkoušet široké spektrum výkonů.

„Mají možnost se seznámit s prací na zvířecích modelech a se vším, co s tím souvisí, jako je anestezie, práce na menších zvířatech, zpracování dat, zobrazovací metody,” konstatuje Václav Liška.

Velký důraz je kladen na etický aspekt experimentálních chirurgických procesů. Dbá se na to, aby byl vždy použit co nejmenší počet zvířat. Operace probíhá v hluboké anestezii, z níž už se ale zvíře neprobudí.

Účastníci se také seznamují se softwarovým modelováním, které v některých případech umožňuje nahrazení experimentálních modelů.

Na letní školu se mohou přihlásit studenti medicíny od třetích ročníků výše. Většina jich je ze zahraničí, například z univerzit v Belgii, Nizozemí, Dánsku, Itálii, Německu či Saúdské Arábii. Čtyři studenti z celkových 31 jsou z České republiky, z toho dva z plzeňské lékařské fakulty.

Reklama

Související témata:
Letní školy

Doporučované