Hlavní obsah

Opozice nechce dohled OSN nad volbami ve Venezuele. Legitimizoval by prý zmanipulované Madurovo vítězství

Venezuelská opozice nechce dohled OSN nad prezidentskými volbami.Video: AP

 

Reklama

Venezuelská opozice žádá Organizaci spojených národů, aby v zemi nedohlížela na průběh květnových prezidentských voleb. Dohled by prý legitimizoval zmanipulované dosazení Nicoláse Madura na post prezidenta.

Článek

Dohled OSN nad květnovými prezidentskými volbami ve Venezuele podle opoziční koalice legitimizuje zmanipulované znovuzvolení Nicoláse Madura do čela země. Venezuelská opozice tak žádá OSN, aby do země neposílala úředníky, kteří by na průběh voleb dohlíželi.

„Požádali jsme Organizaci spojených národů, aby nedodala váhu volebnímu podvodu,” řekla podle agentury Reuters opoziční politička Delsa Solórzanová na shromáždění Madurových odpůrců před budovou OSN v Caracasu.

O mezinárodní dohled požádal stávající prezident Maduro. OSN žádost potvrdila. Podle mluvčího OSN Farhana Azíze Haqa ale k takovému kroku musí dát mandát některý ze stálých členských států Rady bezpečnosti nebo Valného shromáždění. „Nikdo tak zatím neučinil,” řekl.

Opoziční lídři už dřív avizovali, že květnové volby budou bojkotovat. Za jejich rozhodnutím stojí i to, že nejznámější Madurovi soupeři čelí perzekucím včetně vězení.

Z opoziční řady vystupuje jen bývalý guvernér jedné z federativních republik Henri Falcón, který s Madurem bude soupeřit o prezidentský post. Falcón je přesvědčený, že Maduro není natolik silný, aby znovu zvítězil. Opírá se při tom o předvolební průzkumy.

Podle kritiků Madurova režimu budou ale volby s největší pravděpodobností zmanipulovány a Falcónova kandidatura jim pouze dodá na legitimnosti.

Venezuela se dlouhodobě potýká s ekonomickým kolapsem země, jenž donutil řadu obyvatel k emigraci do okolních států. Maduro tvrdí, že Venezuela je obětí „ekonomické války”, za kterou stojí opoziční síly s podporou Spojených států amerických. Kritici režimu viní nefunkční sociální politiku státu.

Reklama

Související témata:

Doporučované