Hlavní obsah

OSN vyšetřuje nárůst extrémní chudoby ve Spojeném království

OSN bude vyšetřovat vzrůstající bezdomovectví ve Velké Británii.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Podobný průzkum OSN proběhl minulý rok ve Spojených státech. Jeho výsledkem bylo zjištění, že chudí Američané od zvolení Donalda Trumpa prezidentem ještě více strádají.

Článek

Organizace OSN zahájila vyšetřování nárůstu extrémní chudoby ve Velké Británii. Vyšetřování by mělo trvat dva týdny. Během nich se bude zvláštní zpravodaj Philip Alston snažit zjistit všechna fakta, která by mohla objasnit, co vedlo k nárůstu extrémní chudoby, jež se čím dál častěji objevuje v jedné z nejbohatších zemí na světě.

Alston se podle CNN zaměří na vliv stoupajících nájmů na rozpočet britských rodin i na pomoc ze strany lokálních vlád. Navštívit by měl téměř 300 lidí, kteří se stali oběťmi chudoby, akademiky či zástupce vlády.

„Britská vláda v posledních deseti letech učinila výrazné změny v sociálním sektoru, a proto se zaměřím na jejich vliv, zejména na lidi žijící v extrémní chudobě a na dodržování jejich základních práv,“ uvedl Alston v prohlášení.

Server CNN v září informoval o tom, že rodiče téměř čtyř milionů britských dětí si nemohou dovolit koupit ovoce, zeleninu a další potraviny, které se pojí se zdravým způsobem života. Data vycházela ze studie think tanku Food Foundation.

Kromě prověřování výsledků finančních škrtů z roku 2010 bude Alston prověřovat i množný vliv brexitu na životní úroveň chudých obyvatel Velké Británie.

Ekonomická krize a její následky

Britská politika odříkání vstoupila v účinnost v roce 2009. Opatření byla plošně zavedena po roce 2010 jako následek ekonomické krize.

Spočívala v seškrtání míst ve státní správě, příspěvků na bydlení a dalších financí určených na veřejné výdaje. Podle CNN mělo jít o pokus, který měl zjistit, zda je možné, aby vláda snížila své výdaje, aniž by to nepříznivě zasáhlo její ekonomiku.

Reklama

Doporučované