Hlavní obsah

OSN vzkazuje světu: Venezuelané jsou uprchlíci, nevracejte je

Venezuelané prchající z vlasti jsou uprchlíci, státy by je neměly deportovat, tvrdí OSN.Video: Monika Durajová

 

Reklama

Organizace spojených národů ve čtvrtek označila Venezuelany prchající z vlasti jako uprchlíky. Zároveň vyzvala země, do kterých Venezuelané utíkají, aby je nedeportovaly. Uprchlický status obyvatelé Venezuely mají kvůli současné politické a ekonomické krizi v zemi.

Článek

OSN označila Venezuelany opouštějící vlast jako uprchlíky a zároveň vyzvala všechny státy, aby občany Venezuely nedeportovaly zpět do jejich rodné země. Venezuelu už opustilo zhruba 3,7 milionu lidí, z toho 3 miliony lidí ze země utekly v rozmezí let 2015 až 2019. Důvodem vlny útěků je tristní ekonomická situace Venezuely. V zemi chybí základní potraviny i léky. Problémy ještě více prohlubuje politická krize, protesty a represe ze strany současného režimu, které za sebou nechávají řadu mrtvých. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Venezuelu denně opustí tři až pět tisíc lidí. „UNHCR se domnívá, že většina uprchlíků potřebuje mezinárodní ochranu,” uvedla pro agenturu Reuters mluvčí UNHCR Liz Throssellová.

„Vzhledem k situaci ve Venezuele je velmi důležité, aby nedocházelo k deportacím, vyhnáním nebo nuceným návratům,” dodala Throssellová.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky zároveň uvedl, že v loňském roce došlo k deportacím z některých karibských ostrovů, mimo jiné například z Trinidadu a Tobaga.

Do konce roku 2018 požádalo podle UNHCR o formální azyl pouze 460 tisíc Venezuelanů, především v Peru, Spojených státech, Brazílii a Španělsku. Nejvíce Venezuelanů má legální pobyt zařízený v Kolumbii, Chile nebo Ekvádoru.

K uprchlické situaci ve Venezuele se vyjádřil i UNICEF. Dětský fond OSN uvedl, že zhoršující se podmínky uvnitř Venezuely zanechaly velké množství dětí s omezeným přístupem ke zdravotní péči, vzdělávání, ochraně i správné výživě. UNICEF přímo na místě pomohl už 190 000 dětem v rámci programu výživy.

Desítky států na celém světě nyní uznávají vůdce opozice Juana Guaida za prozatímního prezidenta. Oficiálně však zemi stále vede Nicolás Maduro, který se těší velké podpoře armády.

Reklama

Doporučované