Hlavní obsah

Emotivní debata na Slovensku. Otec zavražděného novináře Kuciaka: „Odpustím, ale musím vědět komu“

Rodiče zavražděného novináře a jeho partnerky vystoupili na festivalu Pohoda, podívejte se.Video: AP

 

Reklama

Vražda slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové nesmí být zbytečná. Shodli se na tom rodiče obou mladých lidí při debatě v rámci hudebního festivalu Pohoda.

Článek

Jánův otec a matka Martiny se zapojili do velmi emotivní diskuze s Peterem Bárdym a Jánem Petrovičem, bývalými kolegy Jána Kuciaka ze zpravodajského serveru Aktuality.sk.

Josef Kuciak hned v úvodu prohlásil, že by byl rád, aby se naplnilo to, oč se jeho syn snažil. Slovensko by podle něj mělo být hlavně slušnější zemí. Zlatici Kušnírové přitom stále chodí nenávistné dopisy. „Bylo to hnusné, ale říkala jsem si, že i takoví lidé musí na Slovensku žít,“ popisovala maminka zavražděné Martiny.

„Dopisy chodily i k nám,“ dodal Josef Kuciak. „V některých mi lidé psali, abych se modlil a odpustil. Jsem ochotný odpustit, ale nejdřív se musím dozvědět komu.“

Podle Kuciakových kolegů zasáhla zpráva o vraždě Jána a Martiny celou redakci zdrcujícím způsobem, zároveň ale pohnula i velkou částí společnosti. Smutek postupně vystřídalo velké odhodlání. Skupina novinářů dokončila Kuciakův článek o prorůstání italské mafie do nejvyšších pater slovenské politiky, následovaly masové protesty veřejnosti na náměstích. Šlo o největší projev odporu vůči vládě od listopadu 1989.

Změny ve slovenské parlamentní politice jsou i po kauze zavražděného novináře a jeho partnerky pouze kosmetické, shodli se diskutující. Podle Jána Petroviče je potřeba nezapomenout a pokračovat v občanském aktivismu.

„Jak může někdo za to, že novinář píše pravdu, na něj namířit zbraň a zastřelit ho?“ ptal se Peter Bárdy. Slovensko, podobně jako Česká republika, čelí útokům jak od dezinformačních webů, které snižují jejich kredit, tak od politiků.

Jána Kuciaka popisují jeho kolegové jako důsledného zastánce tvrdých faktů. Tam, kde mohl své argumenty podložit přesnou analýzou pomocí datové žurnalistiky, se vyhýbal příběhům. Podle Jána Petroviče tím udával nový směr moderní novinařiny.

Po konci diskuze přišel na pódium i slovenský prezident Andrej Kiska, který veřejnost vyzval k aktivitě a změnám společnosti.

Slovenský novinář Ján Kuciak a jeho partnerka Martina Kušnírová byli v únoru letošního roku zastřeleni ve svém domě v obci Veľká Mača. Policie jejich smrt vyšetřuje jako úkladnou vraždu.

Reklama

Související témata:

Doporučované