Hlavní obsah

Palestinci obviňují Izrael ze sobotního úmrtí čtyř teroristů. Izrael to popírá

Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

V Pásmu Gazy v sobotu při výbuchu zemřeli džihádisté. V pátek se odehrála další demonstrace za navrácení palestinského území.

Článek

Při sobotním výbuchu v Pásmu Gazy zemřeli nejméně čtyři palestinští džihádisté. Podle vyjádření islamistů byli jejich bojovníci umučeni během příprav. Tato informace většinou znamená, že došlo k nečekanému výbuchu zbraně, která byla určena pro Izraelce. Medici na místě výbuchu uvedli, že explozi způsobili Izraelci. Mluvčí izraelské armády ale řekl, že z jejich strany neproběhla žádná akce.

Výbuch se odehrál den po dalším palestinském protestu proti Izraeli za navrácení palestinského území. Od začátku protestů na konci března zemřelo minimálně 31 Palestinců a několik set dalších jich bylo zraněno. Protestující táboří už 3 týdny v provizorních kempech.

Série protestů „The Great March of Return” (Velké demonstrace za návrat), kterou vyvolalo podle západních zemí teroristické hnutí Hamás, je reakcí na politickou situaci v Gaze i ve zbytku Palestiny.

Izrael je kritizován Organizací spojených národů za smrt Palestinců, za nepřiměřené užití síly. Od začátku protestů vyhlásil Izrael území Gazy jako „no-go zónu” a slíbil, že izraelští vojáci zastřelí každého, kdo se přiblíží k dělicímu plotu. Palestinci se snaží plot přelézt nebo nechat vybuchnout jeho části.

Reklama

Související témata:

Doporučované