Hlavní obsah

Nová data potvrdila to, čeho se lékaři v době pandemie obávali

Foto: Profimedia.cz

O 50 % se ve VFN zvýšil počet hospitalizací pro jaterní choroby se ztukovatěním jater za duben až květen 2021 v porovnání s loňskem.

Reklama

Internisté z pražské Všeobecné fakultní nemocnice sečetli zdravotní dopady koronavirové krize na zdraví pacientů. Za problémy vidí pokles pohybových aktivit, alkohol, stres i obezitu.

Článek

Lékaři přináší první odpovědi na otázku, jak moc koronavirová pandemie otřásla zdravotním stavem Čechů. Z jejich závěrů přitom vyplývá, že se covidem-19 nepřímo způsobené komplikace mohou do zdraví populace otisknout dlouhodobě.

„Covidová infekce přinesla nejen lidské tragédie, ale do budoucna především dopady na zdraví. Přinesla snížení lidské aktivity, nárůst konzumace alkoholu, odkládání vyšetření i zákroků. Z dat je dokázáno, že došlo také k nárůstu depresí, úzkostí a poruch spánku,“ vyjmenovává Radan Brůha, přednosta 4. interní kliniky VFN a 1. LF UK.

Komplikace se přitom vyskytly i v oblastech, které veřejností obvykle tak často nerezonují. Jde například o potíže se žlučníkovými kameny, kterými trpí 25 procent dospělých. Pokud se problémy objeví, měl by pacient jít co nejdříve na operační odstranění žlučníku.

Foto: VFN, Seznam Zprávy

Jak pandemie dopadla na zdraví lidí? Lékaři z VFN přichází s prvními daty.

„V případě, že se plánovaná operace, nebo dokonce prvotní vyšetření odkládá, mohou se objevit závažné komplikace, ke kterým patří zánět žlučníku, ucpání žlučových cest, zánět žlučových cest, podráždění slinivky,“ varuje Radan Brůha.

VFN přitom hlásí za období od dubna do května 2021 dvakrát více hospitalizací pro komplikace žlučových kamenů a o 50 procent více endoskopických zákroků pro uvolnění kaménků ze žlučových cest za stejné období. Obojí ve srovnání s dubnem až květnem 2020.

Podle primáře kliniky Jaroslava Macáška velké množství potíží souvisí s narůstající obezitou. „Třetina dospělých Čechů během pandemie přibrala na váze, což kopíruje mezinárodní trend. Zároveň v české populaci u 13 procent dospělých došlo naopak k úbytku váhy. Nicméně to mezinárodnímu trendu neodpovídá, tam bylo číslo 20 procent,“ upřesnil lékař s odkazem na data výzkumu agentury Ipsos.

Foto: VFN, Seznam Zprávy

Dospělí během pandemie přibrali až o několik kilogramů.

Výzkum také ukázal, že 25 procent dospělé populace přestalo během pandemie cvičit či zásadně omezili své pohybové aktivity.

„Přední obezitolog (Vojtěch) Hainer už v minulém roce publikoval data, která ukázala, že už období první vlny covidu-19 během dvou až tří měsíců restriktivních omezení pohybu a změny životního stylu vedlo u většiny lidí k vzestupu hmotnosti průměrně o dva kilogramy. To znamená, že za devět měsíců průměrně tito lidé přibrali až šest kilogramů. Uvidíme, jak se data budou vyvíjet,“ dodal primář.

Pokud jde o vztah covidu-19 a obezity, jde podle něj o spojené nádoby. Diabetes i obezita jsou předpokladem těžkého průběhu covidu-19. Zároveň ale pandemie obezitu v populaci umocnila. V příštích týdnech očekává vyšší počet pacientů s kardiovaskulárními onemocněními, s diabetem i jaterními chorobami.

Foto: VFN, Seznam Zprávy

Podle lékařů se populace nyní nachází v postcovidové době a měla by tomu přizpůsobit svůj životní styl.

Játra jsou podle lékařů dalším orgánem, který během pandemie trpěl a o kterém se málo mluví. Populaci trápí dvě základní diagnózy, které vedou ke vzniku cirhózy: poškození jater alkoholem a poškození nadměrným ukládáním tuku. Ve VFN se počet hospitalizací pro jaterní choroby související se ztukovatěním jater za období duben až květen 2021 oproti stejnému období v roce 2020 zvýšil o 50 procent.

Zároveň nemocnice zaznamenala o 100 procent více hospitalizací pro jaterní choroby související s poškozením alkoholem, které proběhly za období duben až květen 2021 oproti stejnému období v roce 2020.

„Čeho se dále obáváme a ještě to není jednoznačně podloženo, je zanedbání preventivní péče. Co se týká nádorů tlustého střeva, jater či slinivky břišní, už teď můžeme říci, že nacházíme mnohem pokročilejší nálezy, než tomu bylo dříve,“ dodává přednosta Brůha.

Rady lékařů

Nejen pro období pandemie platí pravidla, jak pečovat o své zdraví, upozorňují lékaři z VFN. „Pokud máte nadváhu či diabetes, požadujte po svém lékaři vyšetření jater. Cirhóza se vyvíjí plíživě a nenápadně. Pokud máte potíže se žlučníkem, neodkládejte návštěvu lékaře či plánovaná vyšetření – stav se může nečekaně zkomplikovat. Dlouhodobé užívání léků proti bolesti může způsobit poškození žaludku či dvanáctníku – poraďte se se svým lékařem raději dříve než později. Pro své zdraví uděláte nejvíc dodržováním zdravého životního stylu. Nenechte se přesvědčit k zázračným metodám, které slibují bezpracný výsledek,“ říkají.

Reklama

Doporučované