Hlavní obsah

Pelta? Uměl vymýšlet projekty, na kterých vydělali všichni, ale platil je stát

Foto: Profimedia.cz

Že v Křetínského tašce nebylo vlastně nic, se tušilo. V policejním odposlechu se Pelta ale chlubí, že se jako staří známí s majitelem Sparty na všem domluvili.

Reklama

Článek

Nejhorší je, že ministerská pravidla rozdělování dotací na sport nechápal nikdo, ani úředníci. Se šéfem Sparty se Pelta zná dlouho, taška mohla být domluveným divadlem, ale někdy je složité poznat, zda se fotbalový boss nechvástá.

Angažmá politických špiček v dotacích pro futsalisty v Chrudimi nebo sportovním areálu v Bílovci, jména jako Sobotka, Faltýnek, Nejedlý, Valachová nebo chlubení se, že celý tyjátr s taškou Daniela Křetínského plnou dokumentů o nekalostech v českém fotbale byl předem domluvený.

Redaktoři Seznam Zpráv Luděk Mádl a Radek Nohl pečlivě prostudovali obžalobu sportovních bossů Miroslava Pelty a Miroslava Jansty a bývalé náměstkyně Ministerstva školství Simony Kratochvílové. Žalobce v ní rozkrývá klíč, podle kterého Pelta s Kratochvílovou během společných nocí v bytě na pražském Senovážném náměstí rozhodovali o tom, kdo v českém sportu dostane kolik peněz z investičních dotací Ministerstva školství.

„Nejhorší je, že si na ministerstvu hráli na to, že existují nějaké komise a tabulky. Přitom se podle policejních odposlechů dohadovali jako na trhu, komu ještě přihodit pár milionů, komu ubrat. Pelta s Janstou se teď dokonce hájí tím, že je tehdejší ministryně Kateřina Valachová jmenovala garanty dotačních titulů. A právě tento prvek, do jaké míry do rozdělování dotací mohli mluvit sami funkcionáři, je jádrem celého příběhu,“ vysvětluje fotbalový expert Luděk Mádl ve Stopáži.

Obžaloba detailně popisuje i odposlechy, na kterých se Pelta před Kratochvílovou chlubí, že legendární výstup Daniela Křetínského v roli majitele Sparty na Strahově s taškou údajně plnou důkazů korupce či manipulací v českém fotbalu, byl předem domluveným divadlem, které tehdejší šéf českého fotbalu a jeden z nejbohatších Čechů sehráli společně. Je ale těžké poznat, kdy Pelta mluví pravdu a kdy se vytahuje, dodává Luděk Mádl.

„Pelta s Danielem Křetínským se znají velmi dobře,“ připomíná. „Křetínský ho ‚zdědil‘, když nastoupil v roce 2004 jako zástupce J&T do pražské Sparty, kde Miroslav Pelta tehdy působil jako generální ředitel. Během jejich společného pobytu vyšla najevo kauza ‚Ivánku, kamaráde‘ i se slavnou Peltovou větičkou ‚Celý jaro bylo cinklý, vole‘, což ani disciplinární komise, ani policie nijak zvlášť nevyšetřovaly. Po roce se Pelta vrátil do Jablonce, kde fotbalový klub řídí doteď. Mezi Spartou a Jabloncem dosud běží intenzivní spolupráce,“ říká reportér Seznam Zpráv.

Přihrával Pelta peníze i svému fotbalovému Jablonci? Jak celá kauza poškodila český sport? Proč nová Národní sportovní agentura nepředstavuje pro financování českého sportu velkou změnu?

Stopáž

Jediný pořad, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. To vše ve 20 minutách. Vždy v pátek na Seznam Zprávách v sekci Audio.

Budeme rádi za vaše postřehy, podněty a tipy, které nám můžete posílat na adresu audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované