Hlavní obsah

Peltovi a spol. policisté těsně před ukončením případu rozšířili obvinění

Miroslav Pelta je hlavní postavou kauzy rozdělování sportovních dotací.

Reklama

Policie nově tvrdí, že kvůli obvinění v kauze Pelta musely sportovní kluby mnohem déle čekat na vyplacení dotací z ministerstva školství.

Článek

Těsně před koncem vyšetřování kauzy rozdělování sportovních dotací rozšířili policisté obviněným aktérům tohoto případu trestní stíhání.

Vlivné sportovní bosse Miroslava Peltu a Miroslava Janstu a další stíhané podle zjištění Seznamu nově viní, že svým jednáním vážně zasáhli do fungování ministerstva školství.

Poté, co vyšetřovatelé loni v květnu zatkli Peltu a s ním i tehdejší náměstkyni ministryně Simonu Kratochvílovou, zastavilo ministerstvo vyplacení peněz.

Studio Seznam: Pripomeňte si, jak tehdejší ministryně školství Kateřina Valachová vysvětlovala dotační stopku.Video: Seznam Zprávy

Dotační programy nechalo pak vypsat znovu. Řada sportovních klubů a organizací čekalo na peníze mnohem déle, než ministerstvo původně slibovalo.

„Během vyšetřování vyšlo najevo, že těžšímu následku v podobě škody a prospěchu se podařilo policii zabránit a dotace nebyly vyplaceny,“ uvádí mimo jiné policisté v dokumentu, který Seznam získal.

První část kauzy fotbalového bosse Miroslavy Pelty skončila u soudu:

První část skončila u soudu.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Žalobce Ondřej Trčka, který tento případ dozoruje, nechtěl posun ve vyšetřování komentovat.

Peltův advokát Bronislav Šerák však Seznamu potvrdil, že policejní dokument dostali ve čtvrtek. „Došlo ke změně právní kvalifikace,“ uvedl Šerák. Peltovi i dalším obviněným přidala policie k trestnému činu zneužití pravomoci úřední osoby ve stádiu pokusu ještě jeden odstavec navíc.

„Podstatou tohoto tvrzeného nezákonného jednání je to, že ministerstvo školství muselo dotační tituly zrušit. Vypsalo nové. A tím pádem došlo ke zpoždění výplaty. Podle názoru policie tím měli způsobit vážnou poruchu v činnosti státní správy,“ vysvětlil Šerák.

Pelta však stále vinu odmítá. Od počátku vyšetřování on i jeho advokát říkají, že jen lobboval za to, aby do sportu šlo více peněz.

Tím, že policie Peltovi a spol. přidali do obvinění další odstavec, se však nezměnila výše hrozícího trestu, k němuž by mohli být odsouzeni. Stále je to pět až dvanáct let vězení.

Policisté chtěli už na konci září případ ukončit. Poté měli mít obvinění a jejich obhájci možnost nahlédnout do policejního spisu.

Jenže po výslechu poslední svědkyně si to policie rozmyslela a uvedla, že bude případ dále prošetřovat. A právě ve čtvrtek přišel od policistů zmíněný dokument.

Reklama

Doporučované