Hlavní obsah

Personál chybí všude. Plošné navýšení uklidní celou situaci, vysvětluje zdravotní sestra

Problém to nevyřeší, jen to ostatní naštve, říká zdravotní sestra ke zvýšení odměn za směnný provoz.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zdravotníci vyhlásili stávkovou pohotovost. Chtějí plošně přidat. Vláda naopak chce přidat výběrově lidem pracujícím na směnném provozu.

Článek

V pátek zahájily odbory ve zdravotnictví a v sociální péči stávkovou pohotovost. Hlavní spor se vede o způsob, jakým se mají navýšit platy.

Odbory požadují plošný růst o deset procent. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch chce cílit na oblast, kde je podle jeho informací největší problém – tedy na směnné provozy – a tam zvýšit odměny o pět tisíc korun.

Všeobecná zdravotní sestra Dana Krásová proto vysvětluje, proč trvají na plošném navýšení, které zlepší podmínky všem stejně.

„Personál chybí všude. Chybí jak na ambulancích, tak u lůžek na akutní péči, ale jakmile se přidá jenom jedné skupině, tak druhá skupina do ní přejde a problém se udělá jinde,“ říká Krásová, podle které je cílené přidání nejvíce zasažené skupině ve výsledku nesystémové a neefektivní.

„Všechny skupiny jsou stejně důležité, sestřičky v ambulancích, rehabilitační pracovníci, laboranti. Problém to nevyřeší, jen to další naštve,“ dodává zdravotní sestra.

Reklama

Doporučované