Hlavní obsah

Pivo, pijeme pivo, ale méně. Zato rum čeká zářná budoucnost

Pivo, rum a jeden vítězný prales.Video: Jan Dražan, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jaké události zaujaly naši redakci v úterý 17. dubna?

Článek

Dnešek přinesl vpravdě šokující zprávu. Češi loni vypili nejméně piva v historii. Průměrný Čech si podle Svazu pivovarů a sladoven dopřál 138 litrů piva. Celkově výstav českých pivovarů poklesl o 0,7 procenta. Experti spatřují důvod poklesu zejména ve státní regulaci. Pravděpodobně se tak projevily dopady protikuřáckého zákona. Pivovary ale nemusí smutnit, domácí výpadek kompenzuje zahraniční poptávka. Export se loni zvýšil o 4,5 procenta.

Češi mohou místo piva třeba dál holdovat oblíbenému tuzemskému rumu. Česko totiž dostalo od Evropské komise pětiletou výjimku a může i nadále při výrobě tuzemáku používat rumovou tresť. Mimochodem, tuzemák je s přehledem nejprodávanější lihovinou u nás. Každá čtvrtá prodaná láhev alkoholu obsahuje právě tuzemský rum. Jestlipak se tato zpráva podepíše i na postoji zdejších občanů k Bruselu?

A u Evropské unie zůstaneme. Soudní dvůr EU rozhodl, že Polsko rozsáhlou těžbou v chráněném Bělověžském pralese porušilo unijní právo. Polské úřady v březnu 2016 umožnily ztrojnásobení těžby, a to i v oblastech, které byly dosud vyloučeny z jakéhokoli zásahu. Poslední evropský prales, který je zapsán na Seznamu světového dědictví UNESCO, si tak může oddechnout. Varšava slíbila, že bude rozsudek respektovat. Co by asi řekly naše úřady?

Reklama

Doporučované