Hlavní obsah

Pivovary připravují speciály na slavnosti piva, bude jich méně

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

České pivovary si i letos podobně jako v minulých letech připravily na Dny českého piva speciály, které nabídnou tisícovky restaurací.

Článek

Kvůli koronaviru se ale omezily prohlídky pivovarů a debaty se sládky, sdělila dnes ČTK výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Speciálů se také nevyrobí tolik jako v minulosti, protože pivovary se obávají vařit větší množství zvláštních piv, neboť je podle ní možné, že stát restaurace podobně jako na jaře kvůli koronaviru zavře. Zapojených pivovarů je také méně. Slavnosti piva budou trvat od středy 23. září do konce měsíce.

„Od 23. do 30. září mohou zákazníci ochutnat v několika tisících hospodách limitované várky pivních speciálů, které pro ně uvařily pivovary a minipivovary při příležitosti oslav svátku sv. Václava, patrona českého piva,“ uvádí svaz. Pivovary také vyzývají zákazníky, aby přišli podpořit čepované pivo a restaurace.

Začátkem října pak bude chtít svaz zveřejnit svou vizi k záchraně české gastronomie. „Česká hospoda byla, je a věříme, že i v budoucnu zůstane centrem společenského života ve městech i na vesnicích. Když se lidé koncem května vraceli po třech měsících do hospod, uváděli jako hlavní důvod své první návštěvy touhu potkat se s kamarády, posedět s rodinou a přáteli,“ dodala Ferencová.

Například Pivovar Svijany připravuje pro své fanoušky pivo Dux. „Je plný a hutný, ale současně také hladký a jemný. Patří mezi silnější piva - obsahuje 5,5 procenta alkoholu. Jantarovou barvu a vyváženou hladkou chuť mu dává kombinace vybraných humnových sladů, jemnou chmelovou hořkost zase žatecký chmel odrůdy Sládek doplněný tradičně pěstovaným Osvaldovým klonem Žateckého poloraného červeňáku z našich vlastních chmelnic,“ přibližuje sládek pivovaru Petr Menšík.

Pivovary Lobkowicz připravily Sváteční ležák sv. Václava z pivovaru Rychtář chmelený hlávkovým žateckým chmelem. Ostravar pak má sváteční pivo Halla typu Märzen. Budějovický Budvar nabídne nefiltrovaný ležák Budvar 33, ve spolupráci s minipivovarem Cobolis pak zve na soutěž kapel z Prahy 8, která by měla být v pátek 25. září.

Moravské pivovary Holba, Litovel a Zubr nabídnou speciály, ve skoro 250 podnicích bude pro hosty připravené speciální menu vyladěné k pivu, případně malé pivo k hlavnímu jídlu zdarma.

České pivovarnictví kvůli koronaviru a souvisejícím vládním opatřením eviduje za březen až květen ztrátu přes 4,7 miliardy korun, uvedla studie Centra ekonomických a tržních analýz. Největší dopady měla zavřená gastronomická zařízení, prodej piva v nich v uvedeném období klesl o 55 procent, respektive o 728 000 hektolitrů. Více se ale prodávalo balené pivo v obchodech, kde se za něj tržby zvýšily o zhruba 794 milionů korun.

Česká spotřeba piva loni meziročně vzrostla na hlavu o dvě velká piva na 142 litrů. Z hlediska obalů si loni prvenství udrželo sklo, 40 procent celkové spotřeby tvořilo lahvové pivo, u kterého se podíl meziročně snížil o dvě procenta. Sudové pivo si pohoršilo o čtyři procenta na 33 procent.

Reklama

Doporučované