Hlavní obsah

Pleťová maska s Kim Čong-unem na obalu rozvířila emoce v Jižní Koreji

Jihokorejská kosmetická firma prodala přibližně 25 000 kusů pleťových masek s portrétem Kim Čong-una.Video: Eva Krchová, Instagram: @5149official, Wikimedia Commons

 

Reklama

Mít pleť jako severokorejský diktátor Kim Čong-un se stalo marketingovým podnětem jihokorejské kosmetické firmy 5149. Toto reklamní spojení nicméně vyvolalo následně v zemi ostré kontroverze.

Článek

Kosmetická firma v Jižní Koreji si vysloužila vlnu kritiky prodejem pleťové masky, na jejímž obalu je zobrazen severokorejský diktátor Kim Čong-un. Od letošního června prodala společnost 25 000 kusů tohoto produktu. Některé obchody už ale výrobek z prodeje stáhly, důvodem jsou mimo jiné obavy, že jeho šíření je nelegální. V Jižní Koreji je totiž velebení severokorejského režimu zakázáno. Podle zpravodajského webu BBC úřady ale zákon uplatňují jen zřídka.

Foto: Instagram @5149official

Jihokorejská kosmetická firma 5149 byla kritizováni za to, že používá postavu severokorejského vůdce pro propagaci svého pleťového produktu.

Pleťovou masku, která stojí v přepočtu asi 80 korun a kterou má Kim na obalu také na svém obličeji, představila jihokorejská firma 5149. Podle informací na přebalu výrobek obsahuje minerální vodu, která pochází z posvátné hory Pektusan. Podle korejské mytologie se právě tam před více než 4000 lety narodil hrdina a zakladatel prvního korejského státu Tangun.

Výkonná ředitelka firmy v rozhovoru s americkým listem The New York Times uvedla, že produkt měl oslavovat mezikorejský summit, který se poprvé po více než deseti letech konal letos v dubnu. Někteří kritici ale firmě vyčítají, že zboží propaguje určitou politickou agendu.

„Před několika lety byla Severní Korea největší hrozbou pro naši zemi... Kim Čong-un byl vnímán jako diktátor a tyran, který se nezastaví před ničím, aby narušil světový mír, teď je obličejem populární pleťové masky," uvedla expertka na péči o pleť Irene Kimová.

Reklama

Doporučované