Hlavní obsah

Plzeňské divadlo jako první v ČR uvede broadwayský muzikál Něco shnilého!

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Energií a humorem nabitý americký muzikál Něco shnilého! (Something Rotten!) v Divadle J. K. Tyla. zavede diváky do 16. století a prozradí, jak zcela zaručeně vznikl už v dobách Shakespearových vůbec první muzikál v historii.

Článek

Inscenaci režíruje šéf muzikálového souboru Lumír Olšovský, který ho s dramaturgem Pavlem Bárem také přeložil. První uvedení před diváky bude 19. června, slavnostní premiéra je naplánovaná na 9. září.

„Děj sleduje snahy bratrů Nicka a Nigela Prcky stát se úspěšnějšími dramatiky než jejich všemi zbožňovaný konkurent William Shakespeare. Nick se proto vydá za věštcem, který mu poradí, aby napsal hru, v níž se nejen mluví, ale i zpívá a tančí,“ popsala mluvčí divadla Martina Drbušková. Hlavní role bratrů toužících po slávě ztvární Jozef Hruškoci a Martin Holec, jejich protivníka a hvězdu alžbětinského šoubyznysu Williama Shakespeara zahraje Dušan Kraus.

„Titul odkazuje ke slavné replice o něčem shnilém ve státě dánském a celá komedie je prošpikována vtipnými odkazy na historické události, fakta, známé citace jak ze Shakespearových her, tak z celé řady muzikálů,“ popsal Bár. Autory muzikálu jsou bratři Karey a Wayne Kirkpatrickové. Karey je scénárista například animovaných filmů Slepičí úlet či Za plotem, Wayne je hudebník, skladatel a držitel Ceny Grammy. Spoluautorem libreta je britský spisovatel a scénárista John O’Farrell. Muzikál po premiéře v roce 2015 získal deset nominací na prestižní Cenu Tony a během dvou let, kdy se na Broadwayi uváděl, se odehrálo přes 700 repríz.

„Ačkoliv o tento skvělý titul usilovaly i další české scény, těší nás, že licenci získalo právě naše divadlo. Evropská premiéra se odehrála ve Švédsku, plánované britské nastudování odsunula koronavirová pandemie, a tak plzeňští diváci tuto prvotřídní novinku uvidí jako teprve druzí v Evropě,“ dodal Bár.

Podle Olšovského inscenace přinese především velkou dávku zábavy. „Celé tohle dílo je mistrovsky napsané, má libreto, které neustále překvapuje, postavy, které si zamilujete, promyšlenou hudbu a humor, který je chytrý a bezbřehý. Návštěva broadwayského představení této senzace patří k tomu nejlepšímu, co jsem kdy na divadelních prknech zažil,“ řekl.

„Je to brilantně napsaný muzikál, na který mohou přijít opravdu všichni. Ti, co milují muzikál, pana Shakespeara, i ti, co božského Willa nenávidí. Ukážeme jim totiž jeho pravou tvář,“ pozval na představení Hruškoci. V dalších rolích se představí Soňa Hanzlíčková, Lukáš Ondruš, Karolína Jägerová, Zbyšek Pantůček, Antonín Procházka nebo Václav Knop. Hudebně inscenaci nastudoval dirigent muzikálového souboru Dalibor Bárta, autorem scény je Dave Benson, kostýmy navrhla Kateřina Bláhová, choreografii vytvořila Ivana Hannichová.

Reklama

Doporučované