Hlavní obsah

Po hrozivé nehodě necítil nohy, teď už ale cyklista Vakoč trénuje. „Chci závodit v září v Kanadě,“ říká

Rozhovor s cyklistou Petrem Vakočem o vážném zranění i návratu k závodění.Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

 

Reklama

Cyklista Petr Vakoč je zpátky v sedle a po hrozivé nehodě už plánuje návrat do závodního pelotonu.

Článek

Na konci ledna se Petr Vakoč připravoval na novou sezonu. Trénoval se dvěma kolegy z týmu na soustředění v Jihoafrické republice. V modrobílém dresu belgické stáje Quick-Step nabíral kilometry v sedle. Najednou ale přišla rána. Pětadvacetiletý český cyklista ležel na zemi. Nevěděl, kde je, co se stalo, ani proč spadl na silnici. Hlavně ale zničehonic necítil nohy.

„Myslel jsem, že se probouzím jen z nějaké noční můry. Jakmile jsem ale pohnul nohama, věděl jsem, že se z toho dostanu,“ vrací se k děsivému momentu v rozhovoru Vakoč.

Vakoče a jeho týmového spoluzávodníka Laurense de Pluse sestřelil nákladní automobil. Zatímco mladého Belgičana řidič pouze shodil z kola, a tak utrpěl jen lehčí zranění, českého mistra a vítěze Brabantského šípu 2016 nabralo vozidlo čelně. Výsledek? Šest zlomených obratlů a okamžitá operace.

„První zákrok stabilizoval jen nejpoškozenější obratel a pomohl mi, abych se mohl přesunout z Afriky zpátky do Česka. Začal jsem s lehkou rehabilitací, hýbal jsem lehce nohama a po čtyřech dnech jsem udělal i pár kroků,“ popsal rychlou rehabilitaci český cyklista.

Po přesunu do Česka se Vakočův stav dále zlepšoval, a tak se závodník Quick-Stepu těšil na rychlý návrat do sedla. Lékaři v Motole pro něj měli ale nepříznivou zprávu - další dva zákroky.

Obrnil se trpělivostí, absolvoval operace a okamžitě začal s rekonvalescencí. Bez šlapání ale dlouho nezůstal. Na kole sice sedět nemohl, silničku ale zavěsil ke stropu a vleže radostně vypotil dva měsíce po nehodě první kilometry.

„Ležel jsem na lavičce a šlapal. Byly to první skvělé pocity a hlavně zpestření rehabilitace,“ říká Vakoč.

Obrovskou radost udělal nejen sobě, ale i všem fanouškům na začátku června. Čtyři měsíce po hrozivé nehodě se poprvé projel na kole už v obvyklejším úhlu a teď už je zase v plném zápřahu.

Vakoč optimisticky plánoval, že se už na konci června představí na společném Mistrovství České a Slovenské republiky. Nakonec ale nechtěl riskovat a start v závodě vynechal.

„Hodně jsem se na to těšil, ale ten risk za to bohužel nestojí,“ přiznává.

Plány má ale jasné. V létě se zapojí s týmem do plného tréninku a na podzim ho už třeba uvidíme se závodním číslem na zádech.

„V půlce září pojede náš tým závod Okolo Slovenska a ještě týden předtím se jede v Kanadě. To jsou moje nejoblíbenější závody. Kdyby se mi tam podařilo startovat, tak by to bylo úplně parádní.“

Reklama

Související témata:

Doporučované