Hlavní obsah

Podle Zemana byli na seznamu dva kandidáti na ministra zahraničí

Miloš Zeman v televizi Barrandov.

Reklama

Podle Zemana byli na seznamu dva kandidáti na ministra zahraničí, Poche i Hamáček. Prezident to řekl v televizi Barrandov. Zeman jmenoval ministrem Jana Hamáčka. Premiér přitom tvrdil, že Zemanovi předal seznam se jménem Miroslava Pocheho.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) předložil prezidentu Miloši Zemanovi seznam se dvěma kandidáty na ministra zahraničí - s Miroslavem Pochem i Janem Hamáčkem (oba ČSSD). Prezident to řekl v televizi Barrandov. Ve středu Zeman řízením úřadu pověřil předsedu sociální demokracie Hamáčka.

„Byl předběžný seznam, kde nebyl uveden žádný ministr zahraničí, a druhý, v podstatě dopis pana premiéra Babiše, kde mně navrhoval dva ministry zahraničí, nejprve Miroslava Pocheho a v případě, že když ho nepřijmu, tak navrhoval pana Jana Hamáčka," řekl prezident. „Vyhověl jsem druhému návrhu,“ dodal.

Okolnosti jmenování nebyly doposud jasné, spekulovalo se, že premiér předložil Zemanovi nejprve seznam ministrů se jménem Pocheho a napodruhé bez něj, když prezident Pocheho odmítal jmenovat. Situaci dnes nevysvětlili ani Hamáček s Babišem. Předseda vlády zopakoval, že Zemanovi předal pouze jeden seznam s navrhovanými ministry včetně Pocheho. Hamáček řekl, že při jmenování vlády nebyla porušena Ústava.

Postup kritizovala opozice i někteří sociální demokraté, pražská organizace ČSSD vyzvala předsednictvo, aby na Pocheho jmenování kategoricky trvalo. ODS se nepodařilo prosadit na program Sněmovny debatu o okolnostech jmenování nového šéfa diplomacie, dál se plánuje ptát, zda Babiš změnil svou nominaci, nebo zda trval na Pocheho jménu, jak říká. V takovém případě by si totiž Zeman mohl počínat protiústavně, když návrhu nevyhověl.

Reklama

Související témata:

Doporučované