Hlavní obsah

Policie zadržela italské podvodníky. Jeden z nich se vydával za George Clooneyho

Policie dopadla pár podvodníků v Thajsku.Video: Tereza Brhelová, AP

 

Reklama

Po několika letech skončilo pátrání po páru italských podvodníků. Vydávali se za hollywoodského herce a prodávali oblečení. Policie je dopadla v Thajsku.

Článek

Osmapadesátiletého Itala Francesca Galdelliho a jeho pětačtyřicetiletou ženu Vanyu Gofiiovou měl Interpol na seznamu hlednaých lidí od roku 2013. Dostali se na něj poté, co v roce 2012 uprchli z Itálie kvůli obvinění z několika podvodů.

Těch se měli dopustit už v roce 2010, kdy poprvé stanuli u soudu. Žalobu na něj podal americký herec George Clooney, který proti nim u soudu i svědčil. Podle obvinění pár začal podnikat s oblečením a jméno herce použili pro propagaci módní řady. Podvodníci utekli z Itálie v roce 2012 a od té doby se skrývali.

„Během zatýkání se Francesco přiznal, že se vydával za George Clooneyho. Pod jeho jménem s manželkou začali podnikat s oblečením, aby snadněji získali peníze od lidí,“ citovala agentura AFP thajskou policii.

Italská policie pár dopadla v sobotu ve spolupráci se speciální thajskou kriminální jednotkou na předměstí thajského města Pattaya. V Thajsku pár žil od roku 2014, kdy Galdelliho policie zadržela, ale jemu se po prvním slyšení u soudu podařilo utéct.

Vyšetřování později odhalilo, že Galdelli podplatil dozorce ve vězení. Dal jim 20 tisíc thajských bahtů, což je v přepočtu necelých patnáct tisíc korun.

Pár pro svoje skrývání dostal přezdívku „italští Bonnie a Clyde“. Kvůli svým zkušenostem s podvody si mohli v Thajsku dovolit pohodlný život. Galdelliho podle webu The Telegraph jeho sousedé označili za štědrého muže, který často daroval velké sumy peněz na pomoc dětem s HIV. Podle italských médií se ale živili prodáváním falešných hodinek Rolex po internetu.

„Někteří ho mohou vidět téměř jako Robina Hooda,“ řekl bezpečnostní expert, který vedl mezinárodní operaci, Andrea Vitalone.

Pár je nyní v thajském vězení, kde jej policie drží kvůli propadlým vízům před tím, než začne nový proces v souvislosti s jejich podvody.

Reklama

Doporučované