Hlavní obsah

Pomáhat lidem mi dělá radost, říká hokejista Voráček. Nadaci věnoval dva miliony korun

Rozhovor s Jakubem Voráčkem.Video: Adam Sušovský

 

Reklama

Hokejista Jakub Voráček založil nadaci, která pomáhá lidem s roztroušenou sklerózou. Letos jí věnoval téměř dva miliony korun. Motivací je jeho nemocná sestra.

Článek

„Snažíme se lidem pomáhat s roztroušenou sklerózou, zlepšit jejich podmínky. Když mi ségra řekla, že by se s tím dalo něco dělat, byl správný čas dát něco dohromady. Jsem dva měsíce v roce v Česku, můžu teď pomoct. Dělá mi to radost,” říká Jakub Voráček v rozhovoru pro Seznam.

Hvězda NHL, útočník Philadelphie Flyers a český reprezentant je nejlépe placeným českým sportovcem vůbec. Před třemi lety si založil nadaci, která shání peníze a pomáhá lidem s roztroušenou sklerózou.

S nemocí bojuje i Voráčkova sestra Petra Klausová.

Český hokejista slíbil, že nadaci za každý svůj kanadský bod v NHL věnuje tisíc dolarů. Po životní sezoně, ve které v dresu Flyers nastřídal 88 bodů a stal se nejproduktivnějším Čechem v soutěži, tak minulý týden daroval v přepočtu zhruba dva miliony korun.

„Nechci být extra super člověk jen proto, že pomáhám lidem s roztroušenou sklerózou. Já to dělám, protože mám k tomu vztah, baví mě to a těší mě to. Všichni vědí, kolik vydělávám. Je to malá část, jak můžu pomoct,” říká.

Práce pro nadaci je přes léto v Čechách Voráčkova hlavní náplň. V Česku osobně objíždí pacienty i místa, kde se lidé s roztroušenou sklerózou léčí a rehabilitují. „Třeba v Žirči u Dvora Králové jsou pacienti, kteří už se o sebe nemohou postarat. Je tam pětatřicet lůžek a přitom by ty kapacity měly být desetkrát větší. Jenže ta místa v Česku nejsou. Když tam přijedete a vidíte ty lidi na vozíčku, jak jejich diagnóza postupuje, není to nic příjemného,” říká Voráček.

„Jestli moje návštěva nebo dar pomůže, je to jenom dobře. Je třeba bojovat,” dodává. Celý rozhovor s českým hokejistou o nadaci a roztroušené skleróze si můžete pustit v přiloženém videu.

Už příští víkend 23. června pořádá Voráček se svou nadací charitativní fotbalový turnaj v Mikulově, zúčastní se ho celá řada hokejistů, fotbalistů a dalších známých osobností. Výtěžek akce půjde na konto nadace.

Reklama

Doporučované